Nieuws van 29 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 september 2014

Escalatie tussen PA en Israël

Abbas wil een deadline voor vertrek Israël uit de Westelijke Jordaanoever. Als zijn resolutie in de VR geblokkeerd wordt, dan volgt een “war of international boycott of Israel”.

Cartoon nav het vorige optreden van de Israëlische premier in de VN (bron: Occupied Palestine)

De leider van de Fatah partij, Nabil Shaath heeft verklaard dat de president van de Palestijnse Autoriteit (PA) Mahmoud Abbas, niet lijdzaam zal accepteren dat zijn ontwerp-resolutie door een Amerikaans veto van de internationale agenda wordt afgevoerd. De resolutie van de PA heeft de steun van 57 landen van de Organisatie van Islamitische Samenwerking. De PA heeft de afgelopen twee jaar regelmatig ‘gedreigd’ om toe te treden tot een groot aantal internationale verdragen als het (Oslo-) vredesoverleg mislukt. In april dit jaar trad Palestina toe tot vijftien verdragen en internationale instellingen.

De resolutie van de PA staat op zeer gespannen voet met de politiek van de Amerikaanse regering die al enige tijd het eind april afgebroken ‘vredesoverleg’ probeert te reactiveren. Dat zou zich weer formeel binnen het kader van de Oslo Akkoorden moeten afspelen. Om deze reden wordt er in de Israëlische pers op gewezen dat het initiatief van de PA in de VN in strijd is met de Oslo-bepalingen, omdat het een eenzijdige actie is.

Tot de genoemde vijftien verdragen behoort niet het Verdrag van Rome. Zodra Palestina het Verdrag van Rome ondertekent (deze deur staat open sinds Palestina in de VN in 2012 de vereiste status kreeg van ‘non-member observer state’), kan het naar het Internationaal Strafhof om klachten wegens oorlogsmisdaden in te dienen. Denkbaar zijn klachten tegen bepaalde Israëlische generaals en politici wegens de aanval op Gaza. Israël en de VS hebben zich tot nu toe fel tegen zo’n gang van zaken verzet. Wat precies een “war of international boycott of Israel” inhoudt is niet bekend.

Premier Netanyahoe van Israël houdt vandaag een rede voor de Algemene Vergadering van de VN. Hij heeft gezien de ontwikkelingen een “messcherpe redevoering” aangekondigd. Netanyahoe kondigde aan de leugens (van Abbas) te zullen ontzenuwen en te zullen spreken over “the heroic soldiers of the IDF, the most moral army in the world”. Dergelijke uitspraken hebben ook een belangrijke binnenlands politieke betekenis, gezien het feit dat de premier en de minister van Defensie in Israël bekritiseerd worden vanwege een “soft” optreden in de Gazaoorlog.

Minister Lieberman heeft gezegd dat Mahmoud Abbas door zijn uitlatingen “irrelevant” is geworden. Deze term werd tijdens de tweede Palestijnse volksopstand gebruikt door de toenmalige regering Sharon en leidde de gewelddadige isolering van Yasser Arafat in. De consequentie van het ‘irrelevant’ verklaren was toen dat ‘Israël geen partner voor vrede had’. Dat werd toen de politieke basis voor de verwoesting van de infrastructuur van de Palestijnse staat-in-opbouw.

VS en Iran: intensief overleg

Met nog acht weken te gaan tot de deadline voor een nucleaire overeenkomst met Iran, melden diverse bronnen intensieve contacten op hoog niveau tussen de VS en Iran. Dat naast Rusland ook de drie grote Europese landen daarbij worden gepasseerd wordt gezien als een signaal dat de VS onderhandeld over de werkelijk strategische kwestie: de toekomstige relatie tussen de VS en de grootmacht (naast Turkije) in het Midden-Oosten, Iran.

 

bron:

israelnationalnews, 29/09

dialystar, 29/09

maannews, 29/09

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/palestijnse-staat/