Nieuws van 29 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 oktober 2014

Palestijnse staat: kan druk van buiten nog slagen?

In Washington laten Obama en Kerry Israël verbaal aanvallen. Liberaal zionisten in het land zelf vragen Europese parlementen de druk op te voeren.

Yehuda Shaul, Breaking the Silence, mede-initiatiefnemer (foto: EU Observer, Quique Kierszenbaum

De laatste dagen komen uit het staatsapparaat in Washington kritische geluiden aan het adres van de Israëlische regering, die soms van grens van een vernedering van premier Netanyahoe overschrijden. Na de door Netanyahoe al als vernederend ervaren gang van zaken tijdens zijn bezoek aan de VS op 1 oktober j.l. en het deels negeren van vice-premier Yalon die vorige week de Amerikaanse hoofdstad bezocht, doen ‘functionarissen die niet met naam geciteerd mogen worden’ nu stevige uitspraken.

Foreign Policy, The National Interest en de invloedrijke columnist Jeffrey Goldberg speculeren over de achtergrond van de anti-Netanyahoe campagne die kennelijk door het Witte Huis niet gecorrigeerd wordt. Een anonieme functionaris noemde de Israëlische premier ‘chickenshit‘, een kwalificatie die niet positief bedoeld kan zijn. Een tweede, door Goldberg daarnaar gevraagde functionaris ‘agreed that Netanyahu is a ‘chickenshit’.

De Amerikaanse analisten komen tot de conclusie dat de VS op dit moment proberen de binnenlandse positie van Netanyahoe te ondermijnen. Een uitspraak van de eerstgenoemde functionaris wijst daarop. Doelend op de wens van de Israëlische premier om Iran aan te vallen zei hij:  (Netanyahoe is) scared to launch wars, is principally concerned with his own political survival, and has got no guts. Sommige analisten komen op dit moment niet verder dan het vermoeden dat de druk op Israël wordt opgevoerd met het oog op de datum van 29 november aanstaande. Dan moet blijken of de VS en Iran een overeenkomst hebben kunnen sluiten over de nucleaire kwestie. Voorkomen moet blijkbaar worden dat Netanyahoe daarop teveel invloed krijgt.

Offensief liberaal zionisten in Israël

Rond 500 Israëliërs onder wie vele bekende figuren, hebben inmiddels een internetpetitie getekend waarin zij het Spaanse parlement vragen om de Palestijnse staat te erkennen. Initiatiefnemers zijn de vroegere directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Alon Liel, ‘Peace Now’ oprichter Amiram Goldblum en Yehuda Shaul van ‘Breaking the Silence’.

De motivatie van de initiatiefnemers werd gisteren als volgt verwoord door Alon Liel: We are horrified by the possibility, almost a reality, of a single state. We are afraid that such a state will end up being an apartheid state. De actie lijkt dus door de initiatiefnemers te worden gezien als een laatste poging om één groot Israël met (over enkele jaren) zes miljoen joden en zes miljoen Palestijnen te voorkomen. In hun ogen zal dat onherroepelijk een apartheidsstaat worden omdat in hun visie ook dan Israël een joodse staat blijft. Medio november al vroegen prominente Israëliërs het Britse parlement om de Palestijnse staat te erkennen.

Deze acties zijn gericht op het stimuleren van buitenlandse druk op Israël. De politieke krachtsverhoudingen maken een fundamentele koerswijziging binnen Israël zelf onmogelijk.

bron:

jpost, 29/10

The National Interest, 28/10

achtergrond:

http://jaffadok.nl/nieuws-van-28-oktober-2014/

http://jaffadok.nl/nieuws-van-27-oktober-2014/