Nieuws van 29 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 november 2014

Duitsland: laatste, die het licht uitdoet?

Duitsland bang voor erkenningsgolf. Franse sociaaldemocraten vóór. Abbas vandaag in Caïro. Beloning voor vertrekkende Palestijnen.

Duitsland vreest isolement in EU

Steinmeier met Lieberman: het thema ‘joodse staat’ hangt nog in de lucht (foto: dpa/faz)

Na Zweden, Ierland, Engeland en Spanje komen er ook elders debatten in parlementen over een erkenning van de Palestijnse staat. In Denemarken, België, Italië, Portugal en Slovenië zullen binnenkort waarschijnlijk stemmingen plaatsvinden. Duitsland heeft zich duidelijk uitgesproken: alleen wederzijdse erkenning van Israël en Palestina, dus binnen het kader van het vredesproces, leidt tot een oplossing. Duitse diplomaten uiten volgens de FAZ van vanmorgen ‘of the record’ hun zorgen over een zeker isolement van het machtigste Europese land als de erkenningsgolf zich voortzet. De meeste parlementaire uitspraken zijn voor de betreffende regeringen weliswaar niet bindend. Maar de Duitse regering die het geloof in het vredesproces hooghoudt, wordt geconfronteerd met wat in feite moties van wantrouwen zijn in het (momenteel onderbroken) vredesoverleg.

In de afgelopen zomer opende Zweden de rij. De regering erkende in oktober als 135e van de 193 VN lidstaten Palestina als staat. Daarvan hebben er nu 77 ambassadeurs met Palestina uitgewisseld.

Ook Franse socialisten

De Franse sociaal-democraten hebben gisteren een ontwerp-resolutie aan de Nationale Vergadering voorgelegd waarin de regering wordt opgeroepen Palestina te erkennen. Daarover wordt op 2 december gestemd. Op 11 december volgt de stemming in de Franse Senaat. De grote oppositiepartij UMP zal tegen stemmen. De Groenen en de communisten zitten op de lijn van de resolutie. De UMP verwijt de socialisten dat zij een al decennia bestaande consensus over het Midden-Oostenconflict hebben doorbroken.

Europaparlement: meningsverschillen

Een debat over een eventuele erkenning deze week in het Europarlement leidde tot het verschuiven van de stemming tot december aanstaande. Naar verluidt zouden vooral Duitse afgevaardigden daarop hebben aangedrongen.

Abbas bij de Arabische Liga

Vandaag neemt de Palestijnse president Mahmoud Abbas deel aan een vergadering van de Arabische Liga in Caïro. Onderwerp is het Palestijnse voornemen om een resolutie aan de VN voor te leggen waarin een tijdslimiet wordt vastgelegd voor de terugtrekking van Israël achter de grenzen van 1967. Op de achtergrond daarvan speelt de gevoelige kwestie van een eventuele gang van de Palestijnse Autoriteit naar het Internationale Strafhof.

Lieberman: vertrek Palestijnen mag wat kosten

De Israëlische politicus (Yisrael Beitenu ) en minister van Buitenlandse Zaken Lieberman heeft een toelichting gegeven op zijn plan om een gebied met 300.000 Israëlische Palestijnen te ruilen voor grote kolonistenvestigingen in de Westoever (de ‘land swap’, landruil). Hij stelt nu voor Palestijnen financieel te belonen voor vertrek. Lieberman, die in het verleden voor een loyaliteitsverklaring pleitte zegt nu over deze Palestijnen: ‘Those who decide that their identity is Palestinian can forfeit their Israeli citizenship and move and become citizens of the future Palestinian state‘. Enigzins onheilspellend is ook dat hij het plan tevens ziet als model voor andere gebieden in Israël waar veel Palestijnen wonen, zoals Jaffa en Akko.

bron:

frankfurter allgemeine zeitung, 29/11

al jazeera, 28/11

jerusalem post, 28/11

achtergrond:

http://jaffadok.nl/nieuws-van-27-november-2014/