nieuws van 29 maart 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 maart 2014

“Peace talks”, al-Aqsa: de temperatuur loopt op

Israël heeft gisteren de Amerikaanse regering meegedeeld dat het weigert de laatste groep Palestijnse gevangenen vrij te laten. Tegelijk zijn er aanwijzingen dat de spanning rond de al-Aqsa moskee wordt opgevoerd.

Recent politioptreden voor de al-Aqsa moskee

Vandaag zouden 26 Palestijnen die al meer dan 21 jaar in de cel zitten in het kader van de vredesonderhandelingen op vrije voeten komen. Die onderhandelingen begonnen op 29 juli 2013 na een stagnatie van drie jaar. Onder leiding van de Amerkaanse minister John Kerry werd als doel gesteld, in de loop van die negen maanden een eindovereenkomst (“final status agreement”) te bereiken. Er hangen verschillende Israëlische eisen boven de markt. 1. De Palestijnen moeten bereid zijn om na 29 maart door te gaan met praten, hoewel er geen zicht is op het eindresultaat. 2. Zij moeten Israël erkennen als joodse staat, bovenop de erkenning van Israël die al lang geleden plaatsvond. 3, De Amerikanen moeten de joodse spion Pollack vrijlaten.

Van verschillende kanten wordt gesignaleerd dat de spanning rond het al-Aqsa complex toeneemt. Dit heiligdom dat voor de gehele moslimwereld van grote betekenis is, speelde in september 2000 een grote rol bij het uitbreken van de tweede grote Palestijnse volksopstand (de 2e intifada). Toenmalig minister Ariel Sharon bracht een provocerend bezoek aan het heiligdom, waardoor de vlam in de pan sloeg. Zeer recent brachten belangrijke Israëlische politici bezoeken met een demonstratief karakter aan het complex. De spanning wordt verder opgevoerd door archeologische opgravingen die door Palestijnen (en andere moslims) als bedreigend worden beschouwd. Waarschuwingen komen van onder meer EU-zijde als uit hoge Jordaanse kringen.

bronnen:

http://www.afp.com/en/node/2231538
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=685509
http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/03/israel-shuns-palestinian-prisoner-deal-20143289541954307.html

achtergrond:

jaffadok.nl/westelijke-jordaanoever
jaffadok.nl/israel-tweede-intifada