Nieuws van 29 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 januari 2015

Nieuwe oorlog onwaarschijnlijk

Hezbollah neemt wraak. Escalatie richting oorlog niet in belang van VS, Iran. Diplomatieke ruzie VS-Israël. Peilingen slecht voor Netanyahoe.

Israëlisch vuur dood Spaanse militair

Bij geweld aan de grens tussen Israël en Libanon zijn twee Israëlische militairen gedood en zeven (volgens sommige berichten: acht) gewond geraakt. Aan de Libanese kant werd een Spaanse militair van de VN-vredesmissie (UNIFIL) gedood. Spanje stelt Israël verantwoordelijk voor zijn dood. De beschietingen werden uitgevoerd door het Israëlische leger en Hezbollah. De Spaanse regering eist een grondig onderzoek naar de dood van de Spaanse korporaal, omdat die omkwam in een gebied dat onder Spaans mandaat valt. De Veiligheidsraad heeft het incident veroordeeld: ‘condemned the peacekeeper’s death in its strongest terms‘. De Britse minister van Buitenlandse zaken riep beide partijen op, ‘to exercise maximum restraint and prevent further escalation‘.

Het lijkt erop dat zowel Israël als Hezbollah, dat reageerde op een eerdere aanval waarbij zes Hezbollahstrijders omkwamen, niet uit zijn op een verdere escalatie. Mogelijk speelt op de achtergrond mee, druk door de VS en Iran om te voorkomen dat door uitgebreide vijandelijkheden de besprekingen tussen VS/Europa/Rusland met Iran gefrustreerd worden. Iran zou in een oorlogssituatie ‘gedwongen’ zijn Hezbollah te steunen terwijl de VS in dezelfde positie komen ten opzichte van Israël.

De situatie tot 2000 (bron procon.org, op basis VN)

De Hezbollah operatie was opmerkelijk. Hij werd uitgevoerd vanaf een afstand van tenminste vier kilometer en richtte zich op een bewegend doel (Israëlische militaire voertuigen) op een civiele weg. Er zijn vijf Kornetraketten geëxplodeerd. Israëlische militaire deskundigen hebben geregeld gezegd dat Hezbollah zijn militaire capaciteiten sinds de oorlog van 2006 heeft uitgebreid en ook technologisch vooruit is gegaan. Hezbollahleider Nasrallah heeft herhaaldelijk gesuggereerd dat de organisatie ook in staat zou zijn om grondoperaties in Israël uit te voeren. Ook wordt aangenomen dat Hezbollahartillerie grote woongebieden langs de kust in het noorden van Israël kan bereiken. Dit betekent dat het Israëlische leger veel militaire capaciteit, waaronder kostbare installaties (raketafweer) langs het noordelijk ‘front’ moet concentreren.

De vijandelijkheden zijn de ernstigste sinds 2006. Analisten van de Eurasia Group gaan ervan uit dat Israël en Hezbollah beide geen belang hebben bij een oorlog op dit moment.

Obama kwaad op Netanyahoe

PressTV (met goede contacten met de Iraanse instanties) gaat vanmorgen uitgebreider in op de gang van zaken rond het bezoek door premier Netanyahoe in maart aan het Congres in Washington en aan de AIPAC lobby-organisatie. PressTV geeft een overzicht van de kritische reacties van de laatste dagen in de VS op de confronterende wijze waarop de Israëlische premier de Amerikaanse president behandelt. Vooral de New York Times wordt aangehaald, de leidende Amerikaanse publicatie (pro-Israël, met een neiging tot liberaal-zionisme). Voor Iran is het van groot belang hoe de Amerikaanse president omgaat met de meerderheid in het Congres die nu reeds scherpere sancties wil en waarschijnlijk tegenstander is van een overeenkomst überhaupt met Iran. Dat biedt tevens een indicatie of de president in zijn Midden-Oostenpolitiek meer onafhankelijk van de Israëllobby kan opereren dan sinds de Clintonperiode het geval is geweest.

Een woordvoerder van het Witte Huis heeft de Israëlische ambassadeur in Washington, Dermer scherp bekritiseerd. De niet met naam genoemde functionaris zei (aangehaald uit de NYT) dat, ‘Dermer had repeatedly placed “Netanyahu’s political fortunes above the relationship between Israel and the United States.”’ De uitnodiging door de Republikeinse leider in het Congres werd ‘a breach of diplomatic protocol‘ genoemd. Dermer verweerde zich met het argument dat hij ervan uitging dat de ‘speaker’ in het Congres (de Republikein John Boehner) bevoegd was om de uitnodiging te doen uitgaan en dat hij degene zou zijn die het Witte Huis zou informeren. NB: Het gevaar voor Israël schuilt in het gegeven dat de AIPAC-lobby alleen goed werkt als die met zowel de Republikeinen als de Democraten dezelfde relaties onderhoud. De contacten van premier Netanyahoe lopen de laatste twee jaar steeds meer via de Republikeinen.

Deal met Iran naderbij?

Resultaat sancties: 19.800 centrifuges en de wrok van de Iraanse bevolking (Afb.: livingtradingnews)

De drie grote landen binnen de EU – Duitsland, Frankrijk en Engeland – die tevens deel uitmaken van 5+1 delegatie (naast VS, Rusland en China) voeren vandaag in Wenen ‘a fresh round of nuclear talks‘ met Iran. De drie hadden enkele dagen geleden in een open brief hun steun betuigd aan de onderhandelingsinzet van president Obama. Een vertegenwoordigster van EU-buitenlandcoördinator Mogherini neemt aan de gesprekken deel. De Iraanse minister van Buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif zei in Teheran dat een overeenkomst nabij is en dat er nu gesproken wordt over de details: ‘We are done with the generalities and have begun [discussing] details. Iran’s [uranium] enrichment program and the continuation of the nuclear program have been approved‘. Het lijkt nu zo te zijn dat een overeenkomst op hoofdlijnen haalbaar wordt geacht per 1 maart aanstaande en een uitgewerkte overeenkomst per 1 juli dit jaar.

Opiniepeilingen: Likoed valt terug, Palestijns-Arabische lijst succesvol

In verkiezingsonderzoek in Israël deze week, komt de lijstverbinding ‘Zionist Camp’ van Herzog/Livni sterk naar voren met 26 zetels in de Knesseth. Likoed van premier Netanyahoe komt op 23 zetels. Waarschijnlijk verliest Likoed overigens niet alleen aan het midden maar ook aan de uiterste rechterkant. Daar lijkt de nationaal-religieuze partij van Naftali Bennett het goed te doen. Verrassend zijn de verwachte 12 zetels voor de Palestijns-Arabische lijstverbinding. De totstandkoming van de ‘Arab list’ is een opluchting voor seculiere en liberale zionisten in Israël omdat daardoor wordt voorkomen dat er helemaal geen Israëlische Palestijnen in de nieuwe Knesseth zouden zitten.

bronnen:

presstv, 29/01

jpost, 29/01

todayszaman (Turk.), 28/01

Haaretz, 28/01 en 27/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/libanon-2006/