Nieuws van 29 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 29 december 2014

PA: onduidelijkheid en frustratie

Onduidelijkheid over het wel of niet, het wanneer en de exacte tekst van de Palestijnse resolutie. Repressie in Jeruzalem. Vrij spel voor kolonisten.

VR-resolutie: vóór of na Nieuwjaar?

Waarschijnlijk wordt de Palestijnse resolutie vandaag in de Veiligheidsraad (VR) in stemming gebracht. Woordvoerders spreken elkaar tegen inzake de vraag of er de laatste dagen wijzigingen in de tekst zijn aangebracht. Binnen de Palestijnse politieke facties bestaan grote bezwaren tegen de zware concessies waarvan men de Palestijnse Autoriteit (PA) verdenkt. De VS en Israël zouden de afgelopen dagen druk hebben uitgeoefend op de PA om geen wijzigingen aan te brengen in de oorspronkelijke tekst waarin die concessies verwoord zouden zijn. Tegelijkertijd zouden de VS en Israël volgens de Jerusalem Post druk uitoefenen op andere leden van de VR om niet voor de resolutie te stemmen.

Minister Yuval Steinitz verklaarde dat als de resolutie door de VR zou worden aangenomen, Israël serieus moet overwegen om de PA op te heffen. Het verdwijnen van de PA zou de VS en Europa een belangrijk vehikel ontnemen om de status quo in stand te houden, namelijk het voortzetten van de onderhandelingen over een Palestijnse staat zonder Israël zwaar onder druk te zetten om tot resultaat te komen. De president van de PA Mahmoud Abbas, heeft ook geregeld gedreigd met het opheffen van de PA. Bronnen binnen het veiligheidsapparaat van de PA hebben de afgelopen dagen verklaard dat in dat geval de samenwerking met de Israëlische veiligheidsdiensten ‘op welke wijze dan ook’ zou worden voortgezet. Dit duidt op autonoom functionerende structuren binnen de PA.

In kringen rond de VR doet een speculatie de ronde die een ‘opzetje’ tussen de PA-leiding en de Amerikaanse regering verondersteld. De PA zou er objectief gezien belang bij hebben zijn resolutie pas na de jaarwisseling in stemming te laten brengen. Tot 1 januari is de samenstelling van de VR minder gunstig voor de PA. Door de stemming over de vraag of de resolutie door de VR in behandeling zal worden genomen nog dit jaar te doen plaatsvinden, lokt de PA zijn eigen nederlaag uit: de VR neemt de resolutie niet in behandeling en stemming erover vindt niet plaats. Het voordeel zou zijn dat er geen zware confrontatie met de VS plaatsvindt. De VS hoeft dan namelijk zijn veto niet in te zetten.

Repressie in bezet Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever

Jeruzalem, eind 2014 (bron: PIC)

Uit bezet Oost-Jeruzalem worden hernieuwde confrontaties gemeld tussen Palestijnse jeugd en zwaarbewapende politietroepen. Vannacht waren er ook gevechten in Attur en Ras al-Amud, ten oosten van de oude stad. Er zijn aanhoudend berichten over provocerend optreden door de politie, zoals het bespuiten van scholen met stinkende chemicaliën (‘skunk water’) op plaatsen waar geen demonstraties of rellen gaande zijn.

Op veel plaatsen in de Westelijke Jordaanoever waren dit weekend en vannacht zware incidenten waarbij het leger en kolonisten betrokken waren. Bij Bethlehem vielen soldaten vanochtend het huis van een Hamaslid binnen ‘op zoek naar computers’. In het huis werden vernielingen aangericht. Eerder was het huis van de vader van Mahmoud Ayyad bestormd en beschadigd. Mahmoud Ayyad is lid van de Palestijnse schrijversvereniging en werd een maand geleden gevangen genomen. Dit laatste geval wijst op een trend, waarbij in het bijzonder leidende figuren en activisten uit de Palestijnse maatschappij het doelwit zijn van nachtelijke arrestaties, ondervragingen en vernielingen.

Vrij spel voor radicale kolonisten

In Yatta vielen kolonisten Palestijnse boerengrond aan met pesticiden. In het dorpje Beit Fajjar verwoestte het leger een symbolisch tentendorpje. Het was neergezet op Palestijnse grond die bedreigd wordt door inbeslagname door joodse kolonisten. Zondag werd nabij het dorpje Zif een zeven-jarige Palestijnse jongen aangereden door een kolonist. Volgens de activist Rateb Jabour, geciteerd door PIC, is deze aanval er een in een reeks van recente aanvallen door radicale ‘settlers’ op willekeurige Palestijnen. In dergelijke berichten is vrijwel nooit sprake van arrestaties of een zoektocht naar daders.

bronnen:

The Palestine Information Center (PIC), 29/12 en 28/12

Jerusalem Post, 29/12