Nieuws van 29-12-2013

Ruilhandel in Israël

Minister en voormalig hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst, Jacob Perry

In de nacht van maandag op dinsdag aanstaande zullen 26 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen. Dit is onderdeel van de afspraken die recent onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn gemaakt tussen Israël en de Palestijnen. De vierde en laatste vrijlating zal op een latere datum plaatsvinden. De vrij te laten gevangenen hebben 19 tot 28 jaar in de gevangenis doorgebracht.
Premier Netanyahu staat op het punt, volgens berichten uit Israëlische en Palestijnse kring, nieuwe bouwplannen bekend te maken voor joodse kolonisten in de bezette gebieden. Velen zien dit (min of meer hetzelfde gebeurde bij de vrijlatingen in augustus en oktober j.l.) als doekje voor het bloeden voor joodse Israëliërs die tegen vrijlating zijn. Daarover is ook binnen de Israëlische regering spanning ontstaan. Bijvoorbeeld minister van Wetenschap, Jacob Perry: “Wat is het verband? Dit irriteert mij.”

Een Israëlisch TV-station (“Kanaal 10”) heeft aanwijzingen dat er meer “uitgeruild” wordt: Jonathan Pollard, die in de jaren ’80 in de VS veroordeeld werd wegens spionage voor Israël en wiens vrijlating altijd door opeenvolgende Israëlische regeringen is gevraagd, zou door Kerry “in de aanbieding” zijn gedaan.

 

bron, o.a: http://www.strategic-culture.org/news/2013/12/29/israel-approves-release-of-palestinian-prisoners-new-housing-tenders-expected.html

zie voor achtergrond: jaffadok.nl/gevangenschap