Nieuws van 28 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 september 2014

Amerikaanse PR-reus vermijdt Israëlische opdracht

Burson-Marsteller, een van de grootste firma’s op gebied van public relation ligt onder vuur. BM zou op commerciële gronden Israël ontwijken.

Burson-Marsteller, kantoor in Londen

De Israëlische krant opent de aanval op Burson-Marsteller (BM) naar aanleiding van de weigering om een offerte uit te brengen op een mogelijke Israëlische opdracht. Het gaat om een opdracht van 3,5 miljoen dollar. Een woordvoerder van de firma benadrukte dat de firma geen (politiek) beleid heeft om niet voor Israël te werken. Het motief is puur commercieel en gebaseerd op te verwachten negatieve effecten voor BM in de markt: “If we accept this project, this will create a great amount of negative reactions … Israel is a particularly controversial project.”

Enkele dagen geleden had Al Monitor al bericht over het accepteren door BM van een opdracht van de Tunesische Ennadah beweging. Ennadah is een van de varianten van de algemene beweging van de moslimbroederschappen in de Arabische wereld. De beweging draagt in Tunesië – een van de weinige landen waar de ‘Arabische lente’ tot nu toe duurzaam is gebleken – regeringsverantwoordelijkheid. Deze opdracht wordt nu in Israel National News gepresenteerd als voorbeeld van inconsequent handelen door BM.

Het argument van BM betreffende de negatieve effecten in de markt, is op zakelijke overwegingen gebaseerd en niet op morele (BM werkte onder meer voor het Amerikaanse Blackwater in Irak). Dit maakt het vanuit Israëlisch gezichtspunt niet minder gevaarlijk. Werken voor Israël betekent volgens dit internationaal werkend bedrijf dus een imagorisico en dat argument komt van een firma die gespecialiseerd is in PR en beeldvorming. Voor BM lijkt volgens de berichten meer concreet ook de grote Arabische markt voor PR een rol te spelen.

De aanval op BM wordt nu gericht op het politieke karakter van de Tunesische Ennadah beweging. Ennadah is er op gebrand om in de VS niet ‘meegenomen’ te worden in het algemene begrip ‘moslimterrorisme’. Juist om die reden heeft men BM ingehuurd. Israel National News en de NY Observer suggereren nu banden tussen (aanhangers van) Ennadah en terrorisme en duiken daarvoor diep in de geschiedenis.

Nb: Deze mediadiscussie kan impliceren dat Israël en de Amerikaanse Israëllobby belang kunnen hebben bij het breed ‘uitsmeren’ van het begrip terrorisme. Een mogelijke pr-aanval op Ennadah betekent ook kritiek op het democratisch proces in Tunesië.

 

bron:

israelnationalnews, 28/09

(New York) observer.com, 26/09, geüpdate 27/09

almonitor, 22/09