Nieuws van 28 mei 2014

Moord of liquidatie in Joods Museum Brussel?

Hollande, Di Rupio, Renzi (Italië) en Martin Schulz (niet zichtbaar) bij het Joods Museum.

De Israëlische premier reageerde snel: antisemitisme. Ook politici haastten zich. Maar de Europese pers aarzelt. Waarom?

Zaterdagmiddag 24 mei liep een man met twee tassen de hal van het Joods Museum in Brussel binnen. Hij trok een geweer uit een van de tassen en schoot: drie doden en een zwaargewonde. Twee doden waren Israëlische toeristen. De man verborg het geweer en liep met snelle, maar beheerste pas naar buiten, het publiek in. Ieder spoor van hem ontbreekt.

Premier Netanyahu meldde zich snel: het antisemitisme in Europa grijpt om zich heen. De Waalse premier Elio di Rupo en François Hollande volgden. Ook het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angelos en de Amerikaanse Anti-Defamation League legden een direct verband met antisemitisme. De Belgische politie verklaarde dat de aanslag “alle kenmerken had van een antisemitische misdaad”. In de dagen daarna werden de autoriteiten voorzichtiger. Ook de ADL: “(…) an attack authorities have described as potentially motivated by anti-Semitism”).

Nu buigt de Israëlische columnist en radio en TV-persoonlijkheid Ben Casprit zich over de zaak. Hij wijst erop dat de aanslag alle kenmerken had van een professionele liquidatie. Hij citeert Haaretz (27/05, Amir Oren) die meldt dat de twee Israëlische toeristen voor het Bureau van de Eerste Minister (de premier) werkten en daar binnen naar alle waarschijnlijkheid voor een van de inlichtingendiensten. In kringen van Europese diplomaten en inlichtingenfunctionarissen zou gespeculeerd worden over een strijd tussen inlichtingendiensten. Kenners onder wie Casprit schatten de kans dat deze zaak wordt opgehelderd, in als zeer klein.

Indien Haaretz en Casprit op het goede spoor zitten dan komen de snelle reacties van Netanyahu, Hollande, di Rupio, enzovoort in een ander daglicht te staan. Aangenomen moet worden dat de informatie die na 24 mei geleidelijk naar buiten kwam, in die kringen zeer snel bekend was.

 

Bronnen:

http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2014/05/europe-anti-semitism-radical-right-elections-killing-belgium.html
http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/.premium-1.595464
http://www.adl.org/press-center/press-releases/anti-semitism-international/extremist-parties-eu-elections.html#.U4XiLihUMvI