Nieuws van 28 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 januari 2015

Iran waarschuwt Israël

Terwijl de VS en Iran onderhandelen, loopt spanning Israël – Iran op. Bombarderen Syrië wordt routine. Mossad helpt Europa.

Israël beschiet Syrische legerpost na raketinslag

Israëlische bommenwerpers hebben vannacht stellingen van het Syrische leger aangevallen. Het was volgens het leger een vergelding voor het afschieten van ‘tenminste twee’ raketten op de Golan Hoogvlakte die door Israël bezet wordt.

Iran waarschuwt Israël via VS

De dag daarvoor (27/01) heeft Iran bekend gemaakt dat het Israël een waarschuwing heeft gestuurd, via de Amerikanen. De liquidatie van een konvooi in het zuiden van Syrië ruim een week eerder, waarbij een Iraanse generaal om het leven kwam, leidde tot de aankondiging van een vergelding: We told the Americans that the leaders of the Zionist regime should await the consequences of their act,”. Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken voegde daaraan toe dat Israël: ‘(had) crossed our red lines,’. Iran zou, ‘soon retaliate for his death‘ en ‘We tell them [Israelis to] await retaliation but we will decide about its timing, place and the strength‘. De Libanese krant Daily Star schrijft in een hoofdartikel vandaag dat de vergelding door Iran niet militair hoeft te zijn, maar ook kan bestaan uit het opvoeren van de steun aan Hezbollah en Hamas.

In Washington: Iran hoofdonderwerp

Glodberg: ‘the Netanyahu disaster’

De ‘republikeinse’ uitnodiging aan premier Netanyahoe om beide huizen van het Congres toe te spreken (op 3 maart), een toespraak die naar verwachting vooral over Iran zal gaan, heeft geleid tot veel kritiek in de VS. De regering Obama slaagde erin de kwestie te politiseren als een gevecht tussen Democraten en Republikeinen. Dat leidde er ook toe dat de pro-Israël lobbygroep AIPAC zijn neutraliteit ten opzichte van beide partijen in het Congres moest bewijzen. Voor de AIPAC is toegang tot beide Amerikaanse partijen essentieel voor zijn effectiviteit. Daardoor kregen de Democraten de vrije hand voor een wet die de president de tijd geeft tot eind maart om tot een raamovereenkomst te komen met Iran, vóór het Congres extra sancties zal eisen. Volgens Haaretz van vandaag heerst er onvrede bij de Israëllobby omdat zij niet vooraf werden geconsulteerd door Israël. Zowel in Israël als in de VS bekritiseren invloedrijke, pro-Israëlische commentatoren de komst van Netanyahoe. Die zou meer zijn ingegeven door de Israëlische verkiezingscampagne dan door het strategisch belang van Israël. In de Amerikaanse The Atlantic noteert Jeffrey Goldberg: ‘A sitting president cannot be written off by a small, dependent ally, without terrible consequences‘.

Israël’s geheime diensten richten zich op Europa

Palestine Information Center: Mossad bang voor terreur?

Het Palestine Information Center brengt een bericht, afkomstig uit de rechtse Israëlische krant Makor Rishon, waarin wordt gemeld dat de Mossad en de Shin Beth hun activiteiten in Europa zullen intensiveren. Het gaat volgens het bericht om het tegengaan van terreuraanvallen op Israëlische doelen (‘Israeli targets’). De twee inlichtingendiensten hebben van de recente aanslag op een supermarkt gebruik gemaakt om hun netwerk van agenten uit te breiden, waarbij Frankrijk prioriteit is. Ook de militaire inlichtingendienst Aman zou, voor het eerst, actief worden in Europa. Het algemene doel wordt beschreven als, ‘deploy their personnel throughout the European continent to gather information about potential dangers threatening Israel’s interests there‘. De Israëlische krant Maariv schreef recent dat Israëlische topfunctionarissen uit de inlichtingendiensten Frankrijk hebben gewaarschuwd dat terreurbestrijding gehinderd wordt als het land zou vasthouden aan wetten die de privacy van personen (kennelijk met name met een moslimachtergrond) garandeert.

B’tselem uit zware beschuldiging

Al jazeera bericht vanmorgen over een rapport van de Israëlische organisatie voor  mensenrechten B’tselem, waarin 70 aanvallen door Israël op de Gazastrook afgelopen zomer worden geanalyseerd. Het leger wordt ervan beschuldigd doelbewust slachtoffers te hebben gemaakt: ‘An Israeli rights group [B’tselem] has criticised the government for what it called a deliberate policy of launching air strikes on homes that killed hundreds of civilians during last year’s Gaza war‘. Het rapport stelt dat aanvallen op woongebouwen kenmerkend waren voor de aanvallen op de Gazastrook: ‘A hallmark of the fighting in Gaza this summer was the numerous [Israeli] strikes on residential buildings, destroying them while their occupants were still inside‘. Het rapport vervolgt met een zware beschuldiging: ‘This aspect of the fighting was particularly appalling (and was) the result of a policy formulated by government officials and the senior military command‘.

bronnen:

dailystar (Lib.), 28/01

JerusalemPost, 28/01

aljazeera, 28/01 en 27/01

Palestine Information Center, 27/01

The Atlantic, 27/01