Nieuws van 28 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 februari 2015

Banksy was in Gaza

Graffitiwerken van Banksy duiken op in de Gazastrook. Ex-Mossad chef: huidige Israëlische politiek leidt tot apartheidsstaat of binationale staat.

Meir Dagan: status quo politiek is strategisch fout

In een uitgebreid interview in Yedioth Ahronot (27/02) levert Meir Dagan die tot 2011 chef was van de Mossad, kritisch commentaar op de politiek van de regeringen Netanyahoe.

1 Ook Dagan vindt Iran een existentieel gevaar voor Israël, maar hij vindt dat Israël het verzet tegen een nucleair Iran had moeten overlaten aan de VS en bondgenoten en Rusland. Het zichzelf openlijk opwerpen als de leider van de anti-Iran lobby heeft contraproductief gewerkt. Het kan leiden tot kritiek op het feit dat Israël zich niet open stelt voor nucleaire controles.

2 De strijd met de Amerikaanse president dient alleen een binnenslands politiek belang van de premier. Het is gevaarlijk voor Israël. De Amerikaanse veto paraplu in de VN kan wegvallen. Internationale sancties worden dan denkbaar.

3 Er is een proces gaande binnen het Amerikaanse regeringsapparaat om (te beginnen met het niet informeren van Israël over de Iran-gesprekken) ervan uit te gaan dat Israël handelt tegen het nationaal belang van de VS.

4 Netanyahoe verwaarloost zijn relaties met de leiders van de grote Europese landen en Rusland (‘Our standing in the world isn’t that great right now. The question of Israel’s legitimacy is on the agenda‘).

5 De premier had in de zomer van 2014 Hamas moeten uitschakelen en de Palestijnse Autoriteit in Gaza moeten installeren.

6 Door de religieuze fundamentalisten bij de Al-Aqsa hun gang te laten gaan, verknoeit Netanyahoe de relatie met de Jordaanse koning.

Recent werk van Banksy in de Gazastrook

Dagan roert tenslotte het meest fundamentele punt aan, het niet toewerken naar een overeenkomst met de Palestijnse leiding: ‘Netanyahu’s actions are leading us towards a bi-national state, and I don’t want a bi-national state. I don’t want Abbas as the prime minister of my country. Continuing to establish facts on the ground in the territories will inevitably lead us to an apartheid state.’

Banksy’s werk duikt op in Gaza

Werk van de beroemde maar mysterieuze graffiti-kunstenaar Banksy is voor de tweede maal aangetroffen in Palestina. Ditmaal zijn tussen de ruïnes in de Gazastrook graffiti’s van hem opgedoken. Banksy werkte oorspronkelijk alleen in Engeland en sneed onder andere sociale problematiek aan. In 2005 maakte hij (alle publicaties gaan ervan uit dat Banksy een man is, met de naam Robert) werk in de Westelijke Jordaanoever. Zijn ‘Muur’-graffiti’s gaan sindsdien de hele wereld over. Voor een ingang naar Banksy en zijn site: http://www.theguardian.com/arts/pictures/0,,1543331,00.html

Italiaans parlement ‘positief’ over Palestijnse staat

Het Italiaanse parlement heeft gisteren een motie aangenomen waarin ‘het doel om te komen tot een Palestijnse staat’ wordt gesteund. Aanvankelijk zou de stemming vorige week plaatsvinden, waarbij een verdergaande motie in stemming zou worden gebracht die de regering opriep om de staat Palestina te erkennen. Die stemming werd uitgesteld, volgens berichten in de Israëlische pers onder druk van Israël.

Witte Huis in stelling tegen Netanyahoe

Vandaag bericht de New York Times over een persgesprek georganiseerd door het Witte Huis. Daarin werd gisteren informatie gegeven over belangrijke details van de tot nu toe bereikte resultaten in de onderhandelingen met Iran. De rode draad was dat Israël geen alternatief biedt voor de lijn die de regering Obama aanhoudt: ‘The alternative to not having a deal is losing inspections, and an Iran ever closer to having the fissile material to manufacture a weapon.’ De mogelijkheden voor Iran om over een nucleaire capaciteit te beschikken zou voor een periode van tien jaar zeer sterk worden ingeperkt.

De NYT en andere Amerikaanse en Israëlische media gaan er op grond van dit persgesprek vanuit dat de onderhandelingen een cruciaal punt hebben bereikt. Aan beide zijden zou op regeringsniveau een vergaande toenadering hebben plaatsgevonden. Maar in zowel de VS als Iran zijn nu de ‘hardliners’ aan zet die ontevreden zijn met het resultaat of geen resultaat willen.

De Jerusalem Post wijst erop dat de twee rivalen in de Israëlische verkiezingen beiden op de harde lijn zitten voor wat betreft Iran. Dit impliceert waarschijnlijk dat de nieuwe regering, van welke samenstelling ook, een gespannen verhouding met de regering Obama zal houden indien die laatste erin slaagt de Iran-politiek door te zetten. Jpost geeft de mainstream opvatting onder de Israëlische kiezers weer: ‘In this regard, the current talks’ analogy is to Munich 1938 – and the bargain that Biden’s boss [Obama] seems eager to strike [met Iran] is with the devil‘.

bronnen:

Jerusalem Post, 28/02

The New York Times, 28/02 en 27/02

The Guardian, 26/02

israelnationalnews, 27/02

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/israel-heeft-geen-recht-om-een-apartheidsstaat-te-zijn-zegt-oprichter-van-boycott-from-within/