Nieuws van 28 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 december 2014

Republikeinen: geen bemoeizucht VN/VR

Invloedrijke senator Graham waarschuwt PA en Frankrijk: geen actie in de VR. Anti Europese stemming in Israël groeit. Hamas bezoekt Iran, Turkije.

Amerikaanse senator dreigt VN

De invloedrijke republikeinse senator Lindsay Graham, op bezoek in Israël, heeft de VN gewaarschuwd om het ‘vredesproces’ niet naar zich toe te trekken. Een resolutie door de Veiligheidsraad (VR) die eisen of voorwaarden stelt met betrekking tot de gesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) zou betekenen dat de VN/VR de onderhandelingen deels naar zich toetrekt. Lindsay zei dat dat ook geldt voor een eventuele resolutie die door Frankrijk wordt ingestoken. De Amerikaanse fictie, tot nu toe gedeeld door de meeste Europese regeringen, is dat twee in beginsel gelijke partijen (Israël en de PA) met elkaar onderhandelen over een Palestijnse staat.

De Republikeinse partij heeft vanaf 1 januari aanstaande de controle over het Congres. Graham zal daarbinnen belangrijke functies vervullen. Hij wordt genoemd als een van de mogelijke republikeinse kandidaten bij de volgende presidentsverkiezingen. De uitlatingen van Graham zijn ook een waarschuwing aan Europese landen binnen de VR om niet de aansturing van het vredesproces van de VS deels te willen overhevelen naar de VN/VR: (there would be a violent pushback in the new Republican-controlled Congress) ‘if there’s any effort by the UN Security Council to set the terms of peace negotiations, avoiding direct talks‘. Hij noemde expliciet Frankrijk: ‘Any effort by the French, the Jordanians or anyone to avoid direct negotiations between the Israelis and the Palestinians over the peace process, anyone who tries to take this to the UN Security Council, there will be a violent backlash by Congress that could include suspending funding to the United Nations.

NB: Deze opstelling van de Republikeinen in het Congres is onderdeel van de komende strijd in de VS over wie het primaat heeft over de buitenlandse politiek, het Congres dan wel de president.

Aanvallen door leger en kolonisten

Nabij Jenin (Presstv)

Tientallen kolonisten hebben in de buurt van de Palestijnse stad Jenin onder dekking van militairen van het Israëlische leger Palestijnse auto’s vernield. Op hetzelfde moment vielen tien legerpatrouilles in verschillende wijken en dorpen in de buurt woningen binnen. Ook werden Palestijnse auto’s aangehouden en ‘uitgekamd’. Er werden geen arrestaties verricht. De legeractie had volgens de Palestijnen een provocatief karakter.

Hamas haalt externe banden aan

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte gisteren bekend dat Khaled Meshaal, voorzitter van de politieke organisatie van Hamas binnenkort een officieel bezoek aan Teheran zal brengen. De betrekkingen tussen Hamas en Iran waren de laatste jaren verkoeld, nadat Hamas zijn relatie met het Syrische bewind had ingeruild voor een nauwere relatie met Qatar. Qatar staat internationaal onder druk om enige afstand te nemen van Hamas (http://jaffadok.nl/nieuws-van-26-december-2014/). Iran bevestigde zijn steun voor het Palestijnse verzet en met name voor Hamas en de (Palestijnse) Islamitische Jihad. Gisteren sprak Meshaal als speciale gast op het algemene congres van de Turkse regeringspartij AKP.

Mousa Abu Marzouk, lid van het politieke bureau van Hamas beschuldigt de Palestijnse Autoriteit (PA) ervan de reguliere opening van de doorlaatpost bij Rafah, tussen de Gazastrook en Egypte, te saboteren. De PA eist dat alle medewerkers van Hamas eerst uit de gebouwen verdwijnen. Hamas stelt dat dat de deur openzet voor corruptie door PA medewerkers.

Anti Europese opleving

Israëlische media en politici grossieren de laatste weken in fel anti-Europese uitlatingen en commentaren. Centraal staat telkens de moord op joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, ‘door Europa’. Daaraan gekoppeld volgt meestal de redenering dat dezelfde (anti joodse) motieven nu tot uiting komen in de steun in Europa voor de Palestijnen. Premier Netanyahoe ging daarin recent voorop. Twee columnisten in respectievelijk The Jerusalem Post en Israel National News van gisteren en vandaag, koppelen de brandwonden die een joods meisje deze week opliep bij een aanslag aan Europa en de Holocaust. Europa zou in deze zaak gezwegen hebben.

bronnen:

The Palestinian Information Center, 27/12

israelnationalnews, 28/12

Jerusalem Post, 27/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/westelijke-jordaanoever/