Nieuws van 28 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 augustus 2014

Aan de Syrische zijde van de Golan Hoogvlakte zijn gevechten gaande tussen het regeringsleger en het islamitische Nusra Front.

Strijders van de concurrerende IS (Islamitische Staat) hadden elders belangrijke plaatsen in Syrië veroverd. Een belangrijke tegenslag voor de Syrische regering onder Assad was het verlies van de luchtmachtbasis Tabqa in het noord-oosten van het land.

Het grensgebied bij Kuneitra

Bij het IS-offensief werden strijders van het Nusra Front verslagen. Volgens berichten van verschillende kanten gisteren en vanmorgen, is dat de aanleiding geweest voor een offensief van Nusra in het Syrische deel van de Golan. Daar vecht nu het Syrische leger tegen Nusra.

De Golan werd in 1967 door Israël veroverd op Syrië. Het werd later geannexeerd door Israël. Dat werd door de internationale gemeenschap nooit erkend. In het Syrische deel heeft Nusra al geruime tijd bepaalde delen in handen. Onder andere de enige grensovergang naar Israël, die daarna weer door het regeringsleger werd heroverd.

Er zijn woensdag granaten neergekomen op het door Israël geannexeerde gebied waarbij een soldaat gewond werd. Israël heeft terug geschoten maar de situatie aan de overzijde is onoverzichtelijk. Israël heeft tot nu toe geen partij gekozen in de burgeroorlog in Syrië.

Strijders van het al Nusra Front

Het huidige bewind van Assad en dat van zijn vader tot 2000, heeft altijd Israël met woorden aangevallen maar zorgde er tegelijkertijd voor dat het aan de grens nimmer tot vijandelijkheden kwam. De VS en de EU hadden over het algemeen een goede relatie met de Assads. Toen in 2011 de burgeroorlog uitbrak is dat beleid snel gewijzigd.

 

 

 

bron:

http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2014/Aug-28/268760-islamists-seize-golan-heights-border-crossing.ashx – axzz3BfdQ3EEh

FAZ, 28 aug.

Al Jazeera

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/syrie-en-machteloosheid/

http://jaffadok.nl/columns/ten-strijde-parijs-londen-en-het-midden-oosten/

http://jaffadok.nl/syrie/