Nieuws van 27 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 september 2014

Abbas in VN: Genocide, naar Strafhof

De Palestijnse president heeft in de VN Israël van een genocidale oorlog beschuldigd. De Palestijnen zullen naar het Strafhof gaan. De VN moeten een tijdslimiet stellen.

Werk van kunstenaar Bansky op de Muur in Israël/Palestina

In zijn hardste toespraak tot nu toe sprak Mahmoud Abbas “oorlogsmisdaden (in de Gazastrook afgelopen zomer]”. Abbas sprak van een “war of genocide” en wees op de dood van 460 kinderen. Hij zei dat de Palestijnen werken aan een resolutie waarin de Veiligheidsraad (VR) de “racistische en koloniale bezetting [van de Westelijke Jordaanoever, Gaza en Oost-Jeruzalem]” veroordeeld en een tijdslimiet stelt voor het beëndigen daarvan. Verder kondigde hij aan (“vow”) dat de Palestijnse Autoriteit (PA) naar het Internationale Strafhof zal gaan.

De toespraak is in Washington hard aangekomen. De Amerikaanse regering werkt al maanden aan een hervatting van het vredesoverleg oude stijl. Samen met Jordanië en Qatar lobbyen de Amerikanen voor een VR-resolutie op basis waarvan dat overleg tussen Israël en de Palestijnen moet worden hervat. Daarom is de inschatting van politieke waarnemers dat de Palestijnse resolutie in de VR zal afketsen op een veto van de VS. De Palestijnen lijken daar zonder meer van uit te gaan. Lagere functionarissen van de PA hebben er al sinds augustus op gespeculeerd dat de PA zich dan zal aansluiten bij het Verdrag van Rome en daarmee toegang krijgt tot het Strafhof. Die gang van zaken zou een majeure politieke breuk kunnen inhouden tussen de PA en Washington. Dit heeft des te meer betekenis omdat de Paletijnen er tot nu toe in zijn geslaagd om de eenheidsregering (met Hamas) instand te houden. Abbas spreekt op dit moment dus namens alle Palestijnen in de bezette gebieden.

De termen ‘genocide’ (voor Gaza) en ‘racistisch en koloniaal’ (voor de bezetting) hebben geen directe, formele politieke betekenis. Zij kunnen echter, als de PA deze terminologie overeind houdt, het publieke discours in de westerse wereld beïnvloeden. De woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki reageerde fel:

“President Abbas’ speech today included offensive characterisations that were deeply disappointing and which we reject,” said spokeswoman Jen Psaki.

 

bron:

aljazeera, 27/09

theguardian, 26/09