Nieuws van 27 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 november 2014

‘Wet op de joodse staat’ trekt wijdere kringen

De regering Netanyahoe is inmiddels chronisch instabiel. Een wet die het joodse karakter van de staat moet verankeren, vormt een graadmeter voor de verrechtsing.

Regeringscoalitie

Hanan Ashrawi, lid van het ‘Executive Committee’ van de PLO (foto: IMEMC)

Premier Netanyahoe heeft contact met de orthodox-religieuze partijen om garanties te krijgen voor steun indien zijn regering in een crisis belandt. Het gaat om de partijen Shas en Verenigd Thora Judaïsme. In Israël wordt rekening gehouden met kabinetscrisis en algemene verkiezingen. Er zijn veel verschillen van mening binnen het kabinet maar de openlijke discussie spitst zich toe op de ‘Wet op de Joodse Staat’. Deze definieert Israël als ‘het nationale thuisland van het joodse volk’ (national homeland of the Jewish people). Tot nu toe is de formulering: ‘Joodse en Democratische Staat’.

De regering Netanyahoe volgt internationaal en naar de Palestijnen een harde nationalistische lijn en een actieve kolonisatiepolitiek. Binnenslands werd het sociale vraagstuk lagere prioriteit gegeven dan het defensiebudget. Steunpilaren zijn in de eerste plaats de nationalistische partij van Lieberman. Deze steunt op een uit Rusland afkomstige achterban, maar lijkt over zijn hoogtepunt heen. Steeds belangrijker werd voor het kabinet de religieuze, maar vooral fel nationalistische achterban van Naftali Bennett. Deze werd ‘bediend’ met de aanval op de Gazastrook en het saboteren van het overleg met de Palestijnen onder leiding van de VS (Kerry).

Netanyahoe had zich bij de vorming van zijn kabinet, in tegenstelling tot vele van zijn voorgangers, grotendeels onafhankelijk gemaakt van de orthodox-religieuzen (de ‘harediem’). Deelname van deze partijen heeft in het verleden geleid tot een toenemende vermenging van staat en godsdienst. Als Netanyahoe niet tot overeenstemming komt zijn opponenten (ministers Tzipi Livni en Yair Lapid van respectievelijk Hatnua en Yesh Atid) dan kan hij zijn premierschap alleen continueren door een pact met de orthodoxen. Overeenstemming binnen het kabinet wordt wel gezocht omdat de Wet op de Joodse Staat volgens de laatste berichten geen meerderheid zal krijgen in de Knesseth. Er zijn op het moment drie versies van het wetsontwerp in omloop.

Via een woordvoerder heeft de Amerikaanse regering zich in het debat gemengd met de opmerking dat de regering er vanuit blijft gaan dat, ‘(…) Israël is a Jewish and democratic state in which all citizens should enjoy equal rights‘. Israëlische ministers reageerden onmiddellijk met de opmerking dat dit een binnenlandse aangelegenheid is. In de verdediging van de wet noemen ministers als Bennett de noodzaak om door een Basiswet het Hooggerechtshof  te dwingen om het binnenkomen van ‘Arabs’ (bijvoorbeeld via familiehereniging) tegen te houden. Ook wijst hij op het ‘gevaar’ dat niet-joden (Palestijnen, bedoeïnen) meerderheden zouden gaan vormen in streken zoals Galilea in het noorden en de Negevwoestijn in het zuiden. Daar is de joodse kolonisatie nimmer goed van de grond gekomen. Duidelijk is dat de discussie de toekomstige positie van deze minderheden raakt.

Zwaar geschut van de PLO

Volgens Israel National News van vandaag heeft het ‘Executive Committee’ van de overkoepelende Palestijnse organisatie PLO de in behandeling zijnde wet in scherpe bewoordingen veroordeeld: ‘(it) will put an end to the two state solution in that it imposes the plan of greater Israel and the Jewish nature of the state on the historical land of Palestine, and it serves as a unilateral Israeli cancellation of the mutual recognition document from 1993 (JS: in het kader van ‘Oslo’). (…) What is called the historic national homeland of the Jewish people is an ideological racist exclusive expression, and an attempt to warp and twist the Palestinian historical narrative, (…) It creates legitimacy against them (Arab residents of Israel) and prepares the groundwork to expel them and uproot them under the pretext of the law, as they aren’t part of the Jewish people.’ De vergadering waarin tot deze verklaring werd besloten, stond onder leiding van Mahmoud Abbas die tevens president van de Palestijnse Autoriteit is.

bron:

jerusalem post, 27/11 en 25/11

israelnationalnews, 27/11

achtergrond:

http://jaffadok.nl/israelische-palestijnen-2/

http://jaffadok.nl/israelische-bedouinen/