Nieuws van 27 juni 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 28 juni 2014

Midden-Oosten: oorlog breidt zich uit

Syrië en Irak zijn het slagveld. Libanezen vechten mee. Iran komt in beweging. Obama financiert, op afstand.

Maliki, Sadr. bron: Thaier al-Sudani; Reuters.

De VS dreigen de greep te verliezen op de ontwikkelingen in Irak en Syrië. Meevechten, op de grond of via intensieve inzet van de luchtmacht, is in Washington politiek geen optie meer. Maliki, de regeringsleider van Irak wendt zich de laatste dagen af van de Amerikanen en zoekt steun bij Iran, Syrië en Rusland. Hij staat intern zwaar onder druk van de geestelijke Sadr die met zijn effectieve strijdmacht achter de hand, de VS een “bezettersstaat” heeft genoemd die buiten de deur moet worden gehouden.

De Syrische luchtmacht bombardeert in Irak de stellingen van de “terroristen”. De Syriërs doen daarmee met stilzwijgende instemming van Maliki datgene wat de republikeinen en neoconservatieven in Washington sinds vorige week van president Obama eisen. Iran adviseert inmiddels op het hoogste niveau het zwakke Iraakse leger en is begonnen met aanvoer van wapens. Assad van Syrië wordt in de rug gedekt door troepen van het Libanese shiitische Hezbollah. De organisatie die Israël een doorn in het oog is. Soenniten in Libanon grijpen daardoor de kans lokaal Hezbollah aan te vallen. Het onafhankelijkheidsstreven van de Koerden in het noorden van Irak en de mogelijke reactie daarop van Turkije is een verdere complicatie.

Syrisch gevechtsvliegtuig in actie boven Iraq (dinsdag).

De regering Obama legt zich niet neer bij een passieve rol. Een oorlog waarbij Syrië, Irak, Iran en Libanon partij zijn, zou kunnen leiden tot een anti-Amerikaanse en anti-Israëlische shiitische “as” van de grens van Afghanistan tot de Middellandse Zee. Westerse bondgenoten aan de Perzische Golf zouden vervolgens in de problemen kunnen komen. De oplossing wordt nu in Washington gezocht in het financieren van “gematigde soenniten”, om te beginnen in Syrië. De president vraagt het Congres daarvoor $ 500 miljoen. Daarmee raken de VS niet alleen openlijk betrokken bij de aanvoer van wapens naar Syrië maar ook bij de opleiding van Syrische strijders. Dit zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn zonder betrokkenheid van Jordanië bij het conflict.

NB: Met de term “shiitische as” wordt de slechts hoofdlijn aangegeven. Hoe ingewikkeld het strijdtoneel op de grond is schetst ALJAZEERA, zie hieronder: “mapping-out”.

 

bron:

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/06/mapping-out-iraq-fighting-groups-201462494731548175.html
http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/06/obama-seeks-500mn-equip-syrian-rebels-20146262237722777.html
Frankfurter Allgemeine Zeitung, 27 juni 2014

achtergrond: www.jaffadok.nl/strategie-vs