Nieuws van 27 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 december 2014

Veiligheidsraad: eindejaarsverrassing?

De Palestijnse Autoriteit houdt de spanning erin: maandag stemming in de VR. De sfinx Abbas laat raden, wat is voor de Bühne en wat is reëel?

Erekat: stemming rond het weekend

De onderhandelaar voor de Palestijnse Autoriteit (PA), Saeb Erekat heeft gisteren aangekondigd dat de Veiligheidsraad uiterlijk maandag zal stemmen over de ‘PA-resolutie’. Deze resolutie die recent werd ingediend door Jordanië en waarop de PA nog enkele wijzigingen heeft aangebracht, eist een einde aan de Israëlische bezetting in 2017. Algemeen wordt verwacht dat de VS de resolutie zullen vetoën als die werkelijk in stemming komt.

Frankrijk, dat werkt aan een Europese resolutie en daarbij koerst op een compromis met de VS zou de PA-resolutie niet steunen. Rusland maakte donderdag bekend de Palestijnse resolutie wel te zullen ondersteunen. De eerder bekend gemaakte tekst van de resolutie stuitte op felle kritiek vanuit de Palestijnse achterban: teveel concessies en ondemocratische besluitvorming. De wijzigingen op die tekst zijn niet bekend gemaakt.

Afgelopen dinsdag heeft de president van de PA, Mahmoud Abbas gezegd dat de PA alle contacten met Israël zou verbreken als de resolutie het niet zou halen. Daarmee herhaalde hij in feite een dreigement dat hij eerder dit jaar uitte, namelijk de feitelijke ontmanteling van de PA: ‘If we fail, we will halt all dealings with the Israeli government and ask it to assume its responsibilities as an occupation state‘ Hij riep ook op tot een ‘peaceful and popular resistance against settlements and the racist separation wall‘.

Hamas houdt vast aan bestandsovereenkomst

De Hamasleiding verklaart dat de organisatie zich houdt aan de overeenkomst die een einde maakte aan het geweld van de operatie Protective Edge afgelopen zomer. Hamasleiders Haniyeh en Marzouk maakten duidelijk dat zij eraan werken om ook de splintergroepen in de Gazastrook in de hand te houden. Deze groepen hebben voor enkele incidenten gezorgd, waarbij onder andere een Israëlische militair gewond raakte. Tegelijkertijd wordt Hamas door de Israëlische regering verantwoordelijk gehouden voor iedere bestandsschending. Dit leidt tot de situatie dat de organisatie die van de kant van Israël voortdurend liquidaties en andere aanvallen moet vrezen, tegelijkertijd als politieagent voor Israël optreedt.

Verkiezingsstrijd: wie deed zaken met Kerry?

Premier Netanyahoe en de ontslagen minister van Justitie Tzipi Livni liggen met elkaar in de clinch over de vraag wie deze zomer John Kerry overhaalde om het voorstel van Qatar voor een staakt-het-vuren af te schieten. Op een cruciaal moment eind juli 2014 deed Qatar een voorstel dat Hamas tot een gesprekspartner had kunnen maken zodat de organisatie zonder gezichtsverlies meer concessies had kunnen doen in een stadium waarin veel geweld nog niet had plaatsgevonden. De VS aarzelden. Nb: De woordenstrijd tussen Livni en (woordvoerders van) Netanyahoe geeft aan dat de publieke opinie in Israël die politicus beloont, die aannemelijk maakt dat hij/zij het stoppen van de aanval op de Gazastrook eind juli heeft voorkomen.

IS/ISIS wordt relevanter voor Israël

Golan: kruispunt van Syrië, Israël, Libanon, Jordanië, Hezbollah en watervoorraden. En IS?

Berichten in verschillende media melden successen van de door de VS geleide anti-ISIS coalitie in het noordwesten van Syrië. In de verkiezingsstrijd in Israël maakt premier Netanyahoe een punt van de dreiging van het ISIS-gevaar, met name in het zuidwesten van Syrië op de Golan Hoogvlakte aan de grens met Syrië en verder naar het oosten, aan de grens tussen Syrië en Jordanië. Het aanzetten van de ISIS-dreiging wordt ook al enige tijd gebruikt voor de publieke opinie in het Westen. In de Jerusalem Post verschijnt nu een analyse die erop neer komt dat het los van ISIS staande Nusra Front (een militie die vooral het Assad regiem bestrijdt) op de Golan bedreigd wordt door het naar het westen oprukkende ISIS. Israëlische analisten beschouwen het Nusra Front als gunstig voor Israëls belang op korte termijn (destabilisatie van Syrië en verzwakking van het Syrische leger). Als Nusra onder druk komt van ISIS neemt de kans op incidenten aan de grenzen die Libanon en Israël met Syrië hebben, toe.

bronnen:

jerusalem post, 27/12 en 26/12

ynetnews, 27/12

israelnationalnews, 26/12