Nieuws van 27 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 27 augustus 2014

Gaza: wapenstilstand is van kracht

De wapenstilstand die gisteren tot stand is gekomen bevat een paar onmiddellijke stappen en de punten die nog uitonderhandeld moeten worden. De VS werkt aan een VN-resolutie.

Gaza City, dinsdag 26 augustus; uitgelaten menigte

Israël, de Palestijnse Autoriteit (PA) en het gewapend verzet in de Gazastrook hebben bevestigd dat er overeenstemming is. In Gaza zijn de mensen in een overwinningsroes de straten op gegaan. Ook Israël claimt succes.

De onmiddellijke stappen zijn:

1 Hamas en de andere verzetsgroepen stoppen het afschieten van raketten op Israël. Israël stopt alle militaire acties tegen de Gazastrook.

2 Israël zal de doorgangen naar de Strook meer openen om de aanvoer van goederen te vergemakkelijken (“open more of its border crossings with Gaza to allow the easier flow of goods, including humanitarian aid and reconstruction equipment”). Egypte zal, in een afzonderlijke overeenkomst, de doorgang bij Rafah openen.

3 De PA zal van Hamas binnen de Gazastrook de controle overnemen van de grensovergangen. Israël en Egypte gaan ervan uit dat de PA de aanvoer van militaire uitrusting zal verhinderen.

4 De PA zal de coördinatie op zich nemen van de wederopbouw, inclusief de afstemming met de EU.

5 Israël reduceert de bufferzone langs de grens binnen de Gazastrook tot 100 meter “als het bestand houdt”. Het zal ook de visserijzone uitbreiden van drie mijl tot zes mijl, met een geleidelijke verdere uitbreiding “als het bestand houdt”. De Palestijnen blijven als eis stellen dat de grens op twaalf mijl komt te liggen, zoals vastgelegd in de Akkoorden van Oslo.

Onderwerpen voor de langere termijn, die volgens de overeenkomst moeten worden besproken

1 De door Hamas geeiste vrijlating van enkele honderden recent gevangen genomen Palestijnen.

2 De door Mahmoud Abbas (president van de PA en voorzitter van de Fatah-partij) geeiste vrijlating van de gevangenen die vrij zouden komen in het kader van de mislukte vredesovereenkomst (tussen Israël en de PA) van april dit jaar.

3 De overhandiging aan Israël van alle overblijfselen van gedode Israëlische militairen.

4 De door Hamas geeiste bouw van een zeehaven voor het in en uitgaan van personen en goederen.

5 De door Hamas geeiste vrijgave van de gelden die zijn bestemd voor de salarisbetaling van 40.000 functionarissen van politie, ambtenaren en anderen die werkzaam zijn voor publieke diensten.

6 De door de Palestijnen geeiste herbouw van de luchthaven die in 1998 werd geopend en in 2000 gebombardeerd werd door Israël.

Intussen op de Westelijke Jordaanoever …

De VS werken samen met de EU en Jordanië aan de tekst van een VN-resolutie die deze wapenstilstandsovereenkomst duurzaamheid moet geven. De Amerikaanse regering wil een hervatting van het in april j.l. gestrande “vredesproces”.

Bij de aanval op de Gazastrook zijn 2.142 Palestijnen omgekomen van wie 490 kinderen. Aan Israëlische zijde kwamen 69 personen om, vrijwel allemaal militairen.

bron:

http://en.alquds.com/en/stories/1597 – sthash.yiaEjjs7.dpuf

http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/08/hamas-claims-gaza-truce-agreed-with-israel-2014826135242392859.html