Nieuws van 26 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 september 2014

‘Overeenstemming’ tussen Hamas en Fatah

Hamas en Fatah hebben overeenstemming bereikt over hun meningsverschillen. Mahmoud Abbas laat vandaag in de VN ‘een bom vallen’.

Fatah en Hamas rond de tafel in Caïro (fot EPA)

De twee grootste Palestijnse partijen hebben gisteren met Egyptische bemiddeling in Caïro overeenstemming bereikt op belangrijke punten. Dat maakt het (beter) mogelijk om met één stem te spreken in de onderhandelingen met Israël over een duurzaam staakt-het-vuren in de Gazastrook. Die zullen naar inmiddels verluidt medio oktober beginnen.

 

In mededelingen door Egyptische en Palestijnse bronnen wordt overeenstemming gemeld op de volgende strijdvragen:

1 De Palestijnse Autoriteit (PA) zal de controle overnemen van de Rafah-doorgang naar Egypte en de bewaking van de Philadelphia corridor (de grensstrook tussen Gaza en Egypte).

2 De PA zal bestuursverantwoordelijkheid op zich nemen in de Strook: “activating the Palestinian Authority’s rule and authority in Gaza”.

3 Het uitbetalen van de salarissen van overheidsfunctionarissen in de Gazastrook.

4 Het beslissen over kwesties van oorlog en vrede.

Punt 1 was een eis van Egypte, gesteund door Israël. Punt 2 betreft waarschijnlijk een raamafspraak die mogelijk al in geheime, meer gedetailleerde afspraken wat verder is uitgewerkt. Het is onwaarschijnlijk dat ‘authority’ betekent dat al volledige overeenstemming bestaat over de inzet van de PA-veiligheidsdiensten in de Strook. Punt 3 is zeer belangrijk voor Hamas en 40.000 werkers in Gaza. Het geld loopt via de PA en komt van internationale donors die de PA steunen. Punt 4 betreft vermoedelijk een raamformulering. Uiteindelijk gaat het om de verhouding tussen Hamas en de met Israël samenwerkende veiligheidsdiensten die formeel onder de PA vallen.

PA-pesident Mahmoud Abbas spreekt vandaag de VN toe. Er is aangekondigd dat hij daar ‘een bom’ zal laten vallen. Die komt waarschijnlijk neer op het stellen van een deadline (3 jaar vanaf nu) voor het vertrek van Israël uit de bezette gebieden. Abbas zou daarvoor deze week in Parijs de steun van Hollande hebben gekregen. De meer assertieve opstelling van de PA-president, tegen de achtergrond van het instandblijven van de eenheidsregering met Hamas, heeft inmiddels geleid tot een hardere toonzetting in de Israëlische media.

 

bron:

palestinechronicle, 25/09

ynetnews, 25/09

almanar, 25/09

alwatanvoice, 25/09