Nieuws van 26 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 november 2014

Egyptisch generaalsregiem vóór tweestaten-strategie

Generaal Al-Sisi: militaire samenwerking met Israël bedoeld om tweestaten oplossing te bereiken. Iran: Amerikaanse Israëllobby gijzelt Iran en indirect Europa

Voorlopig einde van de vergadering (foto: al Jazeera)

De leider van de Egyptische militaire dictatuur gaf maandag een interview aan de Italiaanse krant ‘Corriere della Sera’. Daarin had hij gezegd dat Egypte bereid is om in de toekomst vredestroepen naar Palestina te sturen, wanneer dat als staat erkend is (via onderhandelingen met Israël). Al-Sisi maakte echter ook een opmerking die pas in tweede instantie de krantenkoppen haalde: “Wij moeten de veiligheid van Israël garanderen.” Over die uitspraak ontstond onbedoeld rumoer, vooral in de Arabische wereld. Zelfs de dictator Mubarak was nooit zover gegaan.

De woordvoerder van al-Sisi gaf gisteren een officiële toelichting op de omstreden uitspraak over Israël’s veiligheid: de opmerking over de mogelijke toekomstige uitzending van Egyptische troepen naar Palestina moet worden gezien als een aanmoediging voor Israël om tot de tweestaten oplossing te komen.

Nb: Een dergelijk scenario zou kunnen betekenen dat, indien Israël op de Westelijke Jordaanoever op zijn eigen voorwaarden een Palestijns pseudo-staatje zou inrichten, Egypte daarvoor de legitimatie zou willen verzorgen naar de andere Arabische regiems. Er is een toenemende gemeenschappelijkheid van belangen tussen de regering van Israël en de Arabische dictaturen. Israël en Egypte zitten op één lijn bij het isoleren van de bevolking van de Gazastrook, bij het bestrijden van onrust in de Sinaïwoestijn en de strijd tegen de gematigder stromingen binnen de moslimbroederschappen en Hamas (in tegenstelling tot het door Saoedie-Arabië, bondgenoot van Egypte, gesteunde extreem conservatieve wahabisme).

Iran blijft gegijzeld door anti-Iranlobby

Afgelopen maandag mislukten de pogingen om met Iran overeenstemming te bereiken over zijn atoomprogramma en de door de VS gepromote sancties. Voor de breekpunten, zie http://jaffadok.nl/nieuws-van-23-november-2014/. Over de afspraak om de overlegtermijn met ruim een half jaar te verlengen komen nu de officiële commentaren los. John Kerry spreekt van ‘real and substantial progress’. In de VS reageren de Republikeinen beheerst, maar hun uitlatingen wijzen erop dat zij de president willen verhinderen het sanctieregiem verder te verlichten. De Republikeinen hebben sinds deze maand de meerderheid in beide kamers van het Congres. Zonder instemming van het Congres is slechts beperkte opheffing van de sancties mogelijk en die ruimte heeft president Obama in principe al gebruikt.

Commentaren uit Europa zijn zeer terughoudend maar wijzen op de wens om de komende maanden toch voortgang te boeken. De nadruk wordt gelegd op technische verschillen van inzicht, die overwonnen kunnen worden. De Europese economie ondervindt al langer hinder van de Iran-sancties en heeft nu bovendien last van de door de VS doorgedrukte sancties tegen Rusland. Tot nu toe voegt Europa zich in de sanctiepolitiek van de VS.

In Iran is de regering die normalisatie van de betrekkingen met het Westen wil, gematigd positief. Ook hier ligt de nadruk op het ‘overbruggen van technische problemen’.

Premier Netanyahoe is in de aanloop naar deze (voorlopige) eindbesprekingen betrekkelijk terughoudend geweest. Hij is verwikkeld in een felle strijd binnen zijn coalitiekabinet. In commentaren wordt er ook op gewezen dat de regering Obama de meningen van de Israëlische premier negeert. De niet beantwoorde vraag van verschillende commentatoren is, of de Amerikaanse president zich in zijn resterende ambtstermijn zal afwenden van het Israëlisch-Palestijns conflict en prioriteit zal geven aan de sleutel tot stabilisatie van het Midden-Oosten: normalisatie met Iran.

bron:

FAZ, 26/11 en 25/11

NYTimes, 26/11

middleeasteye, 25/11