Nieuws van 26 juni 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 juni 2014

Franse regering zet stap in de Israëlboycot

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft de Franse regering een waarschuwing doen uitgaan tegen zakendoen in Israëlische nederzettingen.

De controversiële nederzetting Ramat Shlomo. bron: The Guardian.

De waarschuwing richt zich tot Franse staatsburgers (“we call upon citizens or businesspeople”) en gaat om “financiële betrokkenheid of investeringen” in nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem of de Golan Hoogvlakte. Deze gebieden houdt Israël sinds 1967 bezet, hetgeen volgens internationaal recht illegaal is. De regering stelt dat zakendoen om die reden risico’s met zich brengt. De verklaring noemt zowel juridische risico’s als mogelijke imagoschade.

Parijs sluit zich met deze verklaring aan bij soortgelijke verklaringen van de Duitse en Engelse regeringen enkele maanden geleden. De verklaring volgt op het mislukken van de vredespogingen onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken en het recente protest van de EU tegen nieuwe bouwprojecten in de nederzettingen. Verwacht wordt dat ook de Spaanse en de Italiaanse regeringen binnenkort met een dergelijke verklaring komen.

De afgelopen weken werd in Brussel gediscussieerd over een algemene waarschuwing door de Europese Commissie. Israëlische ambassadeurs kregen de opdracht bij alle EU-lidstaten te lobbyen tegen zo’n waarschuwing, zeker als die (ook) tot zakenmensen zou zijn gericht. Indien het tot zo’n waarschuwing vanuit Brussel zou komen, dan is de verwachting dat een golf van verklaringen door individuele lidstaten zal volgen.

De waarschuwing van de Franse regering is niet bindend, dat wil zeggen dat een Fransman die toch zaken doet in een nederzetting volgens de Franse wet niet strafbaar is.

bron:

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.601148
http://www.tachles.ch/news/frankreich-warnt-vor-investitionen-in-siedlungen