Nieuws van 26 januari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 januari 2015

Israël, Syrië, Iran: strategische samenhang

Netanyahoe wil invloed in VS verzilveren. Politieke concurrenten boos. Syrië beschuldigt Israël en al-Qaida van samenwerking. 120.000 Fransen naar Israël?

Israël: Iran ‘nuclear threshold state’

Ron Dermer (re.), Amerikaan, emigreerde formeel naar Israël en is weer terug.

De Israëlische ambassadeur in Washington heeft vannacht gezegd dat Iran geen nucleaire drempelstaat (‘nuclear threshold state’) mag worden. Hij zei dit in een verdediging van de opmerkelijke komst van zijn premier naar de VS, om op 3 maart een toespraak te houden tot het Congres. ‘Zolang het nog kan’ moet de premier de veiligheid van Israël verdedigen, waar dan ook. Ambassadeur Dermer ging verder door te zeggen dat de internationale gemeenschap op het punt staat om een overeenkomst met Iran te sluiten die het ‘naakte bestaan’ (very existence) van de staat Israël in gevaar brengt: ‘The agreement that is being discussed today is not an agreement that would dismantle Iran’s nuclear weapons capability, but rather one that could leave Iran as a nuclear threshold state‘.

De formulering wijkt af van wat Israël tot nu toe suggereerde: namelijk dat Iran op de drempel staat van een atoomwapen en het internationale overleg ertoe zou leiden dat het land die hobbel binnenkort zou gaan nemen. Dat Netanyahoe kennelijk in het Congres gaat waarschuwen tegen Iran als ‘nuclear threshold state’ wijst er mogelijk op dat het onderhandelingsteam van president Obama Iran zover heeft dat het gegarandeerd niet verder gaat met onderzoek en ontwikkeling op nucleair gebied, voorzover dat bruikbaar is voor een atoomwapen. Maar dat anderzijds Iran niet wordt gedwongen tot een vernederende terugtocht. Het bezwaar van Israël zou zich daar nu op richten.

Een ‘nucleaire drempelstaat’ is een land dat (zoals onder andere Japan) geen kernwapen heeft, maar de essentiële ingrediënten klaar heeft liggen om binnen enkele jaren alsnog een kernwapen te maken.

De ambassadeur, Ron Dermer, kreeg afgelopen donderdag in Israël een reprimande van de Civil Service Commission wegens het schenden van de regels voor functionarissen in publieke dienst. Haaretz formuleert dit als, ‘taking part in forbidden political campaigning on behalf of Prime Minister Benjamin Netanyahu in interviews he gave to the American media.’ In Israël wordt er rekening mee gehouden dat het optreden van de premier in het Congres een duidelijk effect zal hebben op de verkiezingsuitslag twee weken daarna.

Nek-aan-nek race in Israël

De verkiezingsstrijd in Israël laat een nek-aan-nek race zien tussen twee blokken. De Likoed partij van premier Netanyahoe heeft grote moeite om de grootste partij te blijven. Het ‘linkse’ blok bestaande uit de Arbeiderspartij (Herzog) en de partij van de afgetreden minister van Justitie (Livni) komt volgens sommige peilingen hoger uit. Waarschijnlijk zal deze laatste combinatie meer moeite hebben om een coalitie te vormen, maar groter zijn dan Likoed geeft wel een voorsprong bij de formatie van een kabinet. Vanuit het anti-Likoed blok komt kritiek op de Congres-‘stunt’ van de premier: ‘Netanyahu is directly harming the president of the United States. What Netanyahu is doing with this thuggish behaviour is to harm Israel’s security interests,’.

Assad reageert op luchtaanval

Assad: bewaakte net als zij vader de grens met Israël; maar Israël dringt op

President Assad van Syrië zal vandaag in een interview met Foreign Affairs Israël beschuldigen van samenwerking met al-Qaida. Hij zegt volgens citaten die al zijn verspreid, dat Israël de islamistische strijdgroepen in feite voorziet van luchtsteun: ‘How can you say that al-Qaida doesn’t have an air force? They have the Israeli air force.’ De afgelopen anderhalf jaar heeft Israël tenminste vijf maal bombardementen of aanslagen gepleegd op Syrisch grondgebied. Daaronder ook tenminste één aanval vlak bij de hoofdstad Damascus. ‘Steeds als wij (het Syrische leger) ergens vooruit komen dan slaat Israël toe’: ‘whenever we make advances in some place, they attack in order to undermine the army,’. De tweede man van Hezbollah wees Israël aan als de drijvende kracht achter de Syrische opstand: ‘the Israeli aggression in Quneitra showed that the one leading the aggression against Syria is primarily Israel.’

De Israëlische aanval op Syrië in de afgelopen week vond plaats tegen de achtergrond van berichten over een Amerikaanse koerswijziging. De VS die tot voor kort uit waren op de val van het regiem-Assad, zouden daar nu voorlopig vanaf zien omdat zij de strijd tegen de islamisten in Syrië en Irak hogere prioriteit geven.

Joods Agentschap: 120.000 Franse joden naar Israël

Het internationaal werkende Joods Agentschap (‘Jewish Agency’) heeft volgens zijn voorzitter Natan Sharansky een spectaculair plan voorgelegd aan de regering van Israël. Het ’emergency’-plan behelst de opvang van 120.000 Franse joden in de komende vier jaar. Aan joden uit Frankrijk moet financiële steun geboden worden, die uitgaat boven wat normaal aan joodse immigranten wordt geboden. Sharansky verwacht dit jaar een toestroom van 15.000 immigranten uit Frankrijk. Hij vreest dat als er aan de relatief welvarende Franse joden geen extra’s geboden worden, ‘they will be liable [geneigd] to emigrate to other countries.’ Het zakenblad Globes verwacht door de toestroom de prijzen van huizen en appartementen verder zullen stijgen: ‘tens of thousands of French Jews will create demand in Israel’s property market,‘.

bronnen:

israelnationalnews, 26/01

Haaretz, 26/01

Ynetnews, 25/01

jerusalempost, 25/01

Globes, 25/01

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/iran-een-aardverschuiving/

http://jaffadok.nl/syrie/