Nieuws van 26 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 februari 2015

Yedioth Ahronot: binationale staat?

Israëlische krant in prominent commentaar: rechts en centrum richting binationale staat. Washington ruziet door; steun Israël raakt in vaarwater partijstrijd.

Ruzie Congresspeech Netanyahoe loopt verder op

Donald Rumsfeld en Saddam Hoessein, 20 december 1983, bondgenoten in de oorlog tegen Iran

In een interview op Newsmax (en morgen in Israel Today) haalt het vooraanstaande lid van de regering Bush II Donald Rumsfeld, uit naar de behandeling van premier Netanyahoe door president Obama: ‘The relationship between the United States and Israel today is probably as bad as ever in my adult lifetime, (…) It is a shame because it is a country that is small, it’s embattled, it’s got neighbors that wish it weren’t there and it faces a growing threat from Iran, a nuclear Iran’. Gisteren viel minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, Netanyahoe voor de tweede maal in twee dagen aan, ditmaal in het Congres. Kerry wees erop dat de Israëlische premier, die herhaaldelijk heeft aangedrongen op een aanval op Iran, een groot voorstander was van de aanval op Irak (2003), die onder leiding van de republikein Bush plaatsvond en die in de VS nu algemeen als een ramp wordt beschouwd: ‘The Prime Minister [van Israël] was also profoundly forward-leaning and very outspoken about the importance of invading Iraq,‘. Intussen heeft de opkomende senator Tim Kaine (door Bloomberg Politics getipt als toekomstige presidentskandidaat) zich gevoegd bij de senatoren die de speech van Netanyahoe niet zullen bijwonen.

De woordvoerder van het Witte Huis stelde gisteren dat Susan Rice volledig de mening van de president weergaf. Rice, de nationale veiligheidsadviseur van de president had het bezoek van de Israëlische premier op 3 maart aanstaande ‘destructief’ genoemd (http://jaffadok.nl/nieuws-van-25-februari-2015/). Met deze uitspraken van Rice, Rumsfeld etc. wordt het bezoek van Netanyahoe steeds duidelijker in de strijd tussen Democraten en Republikeinen getrokken. De (zeer waarschijnlijke) democratische presidentskandidaat Hillary Clinton die een zeer goede relatie heeft met Israël, houdt zich buiten het debat.

Yedioth Ahronot: de binationale staat is in aanbouw

In een opvallend commentaar wijst Yedioth Ahronot (YA) vandaag op wat niet in de Israëlische verkiezingsstrijd aan de orde komt: de vertrekkende en zeer waarschijnlijk ook de komende regering van Israël gaan in de richting van een binationale staat. De zes miljoen Israëlische joden en de bijna evenveel Palestijnen in Israël plus bezet gebied, vormen elk een natie maar zij hebben één orgaan gemeen, volgens Aviad Kleinberg: een land. beide naties worden daarom als een siamese tweeling voorgesteld, bij wie verdere scheiding tot grote gezondheidsschade zal leiden. Het commentaar in YA gaat ervan uit dat ook een nieuwe regering waarin de centrumpartijen ‘Labour’ en Yesh Atid zitting zouden hebben, door zal gaan met dat beleid van de vertrekkende regeringscombinatie.

YA beschrijft het beleid van de vertrekkende regering: 40% meer opgestarte bouwprojecten in de Westelijke Jordaanoever dan in de periode daarvoor. Een groot deel, waarschijnlijk meer dan de helft daarvan, betreft woningen buiten de zogenaamde settlement blocs. Dat zijn de grote joodse nederzettingen die in de visie van degenen die nog hoop hebben op een Palestijnse staat eventueel ‘geruild’ kunnen worden tegen Palestijnse bevolkingsconcentraties in Israël (de ‘Triangle’). Deze bouwactiviteit buiten de settlement blocs kan alleen maar gericht zij tegen een levensvatbare Palestijnse staat, omdat zij het territorium daarvan verder versplinteren. Kleinberg: ‘This time we are not talking about a Jewish state, but about the binational state which is taking shape‘. En: ‘When it turns out that this situation is irreversible [onomkeerbaar], the Palestinian Authority will collapse. When the PA disappears, it will be difficult being without democracy and feeling as if we still have one‘.

Brandstichting in christelijk seminarie

Vanmorgen vroeg is een poging tot brandstichting gedaan in een Grieks-Orthodox seminarie, dat grenst aan een kerkhof en een katholieke kerk. De daders waren vanmorgen niet bekend. De Grieks-Orthodoxe aartsbisschop legde indirect een verband met joodse religieuze extremisten: ‘Once, religious Jewish people with sidelocks came and issued threats‘. De poging tot brandstichting volgt op brandstichting deze week bij de Ibrahimi Moskee/Grot van de Patriarchen in Hebron die samenvalt met de herdenking van de moord op 29 moslims in Hebron in 1995 door de extremist Baruch Goldstein. De Palestijnse Autoriteit (PA) zei naar aanleiding daarvan dat, ‘Wednesday’s arson was part of an onslaught against mosques and Islamic and Christian holy sites‘.

Palestijnse middenstand: overleven in een bezettingseconomie

Palestijnse boycot Israëlische producten

De actie onder Palestijnen om winkels in de Westelijke Jordaanoever Israëlische producten te laten boycotten, die enkele weken geleden begon, gaat voort. De actie is een tegenmaatregel nadat Israël Palestijns belastinggeld begon achter te houden. Dat was weer een reactie op de gang door de PA naar het Internationaal Strafhof begin dit jaar. Aan winkeliers wordt een ultimatum gesteld waarbinnen zij dergelijke producten uit hun winkel moeten hebben verwijderd. Aan de actie wordt meegedaan door Fatah functionarissen, wat de actie dichter bij de PA brengt. Tot nu toe heeft de PA zich in het algemeen passief opgesteld in boycotkwesties. De internationale boycotbeweging (BDS) komt voort uit een oproep van een groot aantal organisaties uit het Palestijnse maatschappelijk middenveld. De PA, gebonden aan de Oslo Akkoorden, heeft zich daar nooit achter gesteld.

bronnen:

Israel National News, 26/02

Ynetnews, 26/02

Bloomberg Politics, 25/02

Jerusalem Post, 26/02

Haaretz, 26/02

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/de-israelische-verkiezingen-drie-vergissingen/