Nieuws van 26 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 december 2014

Israëlische aanval op NRC en Derk Walters

Bekende Israëlische publicist Manfred Gerstenfeld valt NRC en zijn Israël correspondent aan. Qatar bindt in. Diskin waarschuwt voor rechts.

Aanval op NRC-journalist

Gerstenfeld met zijn laatste, succesvolle boek ‘Demonizing Israel and the Jews’

Manfred Gerstenfeld is een Israëlische publicist met speciale belangstelling voor Nederland. Hij heeft een tijd in Amsterdam gewoond, dus vreemd is dat niet. Hij heeft naam gemaakt met het zien van antisemitisme op veel plaatsen. Misschien ook plekken waar het niet is. Zoals bij Dries van Agt. Voor zijn volledige oeuvre ontving hij de Lifetime Achievement Award 2012 van de Journal for the Study of Anti-Semitism. In de Israel National News van vandaag staat een frontale aanval van Gerstenfeld op Derk Walters, sinds enige tijd correspondent voor de NRC in Israël.

Walters wordt hier geschetst als een bevooroordeelde journalist die Hamas in bescherming neemt en de positieve kanten van de Israëlische maatschappij negeert. De Nederlandse blogster Pelle en de oud NRC journalist Mol worden genoemd om en passant aan te tonen dat ook de NRC in zijn geheel de laatste jaren in anti-Israëlische richting opschuift. Wat Walters betreft: hij schrijft weliswaar dat ‘Hamas are terrorists‘, maar hij ‘neglects to mention that they are Islamo-Nazis aiming to kill all Jews in their pursuit of pleasing Allah. These facts … etc. Gerstenfeld wijt de ‘bevooroordeeldheid’ van de NRC-correspondent niet alleen aan Walters zelf en zijn hoofdredactie maar ook aan het land waar hij vandaan komt: ‘To conclude, Walters is a Dutch correspondent full of prejudices, many of which he brings with him from home.’

Spanning in driehoek Qatar, Hamas, Egypte

De Golfstaat Qatar die onder druk staat van Egypte en de andere Golfstaten is bezig zijn relatie met Hamas te herzien. De steun aan Hamas wordt nu door Qatar gekoppeld aan twee voorwaarden. Hamas moet zijn ‘opruiing’ tegen Egypte stoppen en het moet zijn banden met de verzetsgroepen in de aangrenzende Sinaïwoestijn verbreken. Het eerste betekent vermoedelijk dat Hamas zich niet moet bemoeien met de afrekening die in Egypte nog steeds gaande is tegen de moslimbroeders. In afwachting van het voldoen aan die voorwaarden wordt de hulp door Qatar aan Hamas opgeschort. Hamas heeft telkens ontkend wapens te leveren aan de anti-regering groepen in de Sinaï.

Diepe gedachten in plaats van nieuws

De dagen tussen kerst en nieuwjaar dwingen ook Israëlische media om het schaarse nieuws aan te vullen met stukken waarin analyses en diepe gedachten de boventoon voeren. Yuval Diskin, oud-chef van de Shin Beth, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst doet dat op zijn facebook pagina en de krant pakt het op. Diskins analyse komt erop neer dat de politiek van de rechtse partijen in Israël zal leiden tot wat hij ziet als een catastrofe. Die catastrofe is een binationale staat Israël. Een staat die het huidige Israël plus de bezette gebieden omvat. Dat zou in zijn visie een joodse staat worden waarin de helft van de bevolking (Palestijnen) tweederangs burgers zijn, dus een apartheidsstaat.

Zo’n apartheidsstaat is een nachtmerrie voor veel liberale zionisten. In hun visie zal dat een staat worden waar religieuze joden het voor het zeggen hebben en die door het Westen als een pariastaat zal worden beschouwd. Diskin waarschuwt met het oog daarop voor een rechtse regering die beleidsmatig een combinatie vormt van ‘the road to nowhere‘ (het annexatieplan van Naftali Bennett), ‘the no way‘ (van de partij van Netanyahoe, Likoed) en ‘the dangerous cynicism of Yisrael Beytenu‘ (de partij van Avigdor Lieberman). Diskin verklaart zich bereid behulpzaam te zijn in de verkiezingscampagne van de centrumpartijen.

bronnen:

Jerusalem Post, 26/12

israelnationalnews, 26/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/een-staat/