Nieuws van 26 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 26 augustus 2014

Egypte: nieuw voorstel. Hamas: oud voorstel.

Israëlische bombardementen op de Gazastrook gingen ook maandag door. Maandag werden een aantal hoge gebouwen en vijf moskeën verwoest. Volgens het Palestijnse ministerie voor Gezondheidszorg zijn sinds het einde van het staakt-het-vuren vorige week, 110 doden gevallen. In totaal vielen er door de aanval op Gaza tot en met gisteren 2122 doden. 577 daarvan waren kinderen. Vanmorgen vroeg raakten zes personen licht gewond bij een raketinslag in Ashkalon (Israël).

De Farouk Moskee in het an-Nuseirat vluchtelingenkamp, geraakt op 12 juli 2014

Egypte zou gisteren een nieuw voorstel hebben gedaan om tot een wapenstilstand van een maand komen. Het gaat om opening van grensovergangen naar de Gazastrook voor humanitaire hulp en bouwmaterialen. Ook de visserijzone voor de Gazastrook zou wat uitgebreid worden. De uitwerking van de andere onderhandelingspunten zou dan na een maand aangepakt moeten worden. Saoedie-Arabië heeft volgens persberichten meegewerkt aan dit initiatief.

 

Een woordvoerder van Hamas ontkende gisteren dat er een nieuw voorstel op tafel ligt. Deze tegenstrijdige verklaringen suggereren dat er sprake is van een “nieuw” voorstel dat geheel of nagenoeg gelijk is aan het Egyptische voorstel van anderhalve week terug. Toch waren er vannacht duidelijke signalen dat beide partijen de mogelijkheid van een overeenstemming open houden.

Het Israëlische kabinet beslist vanmorgen of het akkoord gaat met de Egyptische voorstellen.

Israëlische kinderen en begeleider in een schuilkelder

Ondertussen werkt de Palestijnse Autoriteit (PA) onder leiding van Mahmoud Abbas aan een VN-resolutie, waarvoor de PA de steun van de Arabische Liga zoekt. Deze resolutie zou aan Israël een termijn stellen waarbinnen het zich moet terugtrekken uit de bezette Westelijke Jordaanoever. Bovendien zou via de resolutie de internationale erkenning van de Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 bereikt moeten worden.

 

 

Jewish Press schrijft vanmorgen: “If Hamas is not demilitarized, this truce period will simply be a waiting period before a larger, and more deadly war.”

bron:

Al Jazeera

Jewish Press

https://twitter.com/JewishPress

http://www.todayszaman.com/world_israeli-killing-machine-works-overtime-egypt-pursues-truce_356748.html