Nieuws van 25 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 september 2014

Netanyahoe: Ontwapening Hamas niet snel

Premier Netanyahoe verwacht geen snelle ontwapening van Hamas. Zijn doel: geen vrede maar ‘veiligheid’. Een één-tweetje met het Amerikaanse Congres.

Herbouw en wezenlijke verlichting van blokkade verweg.

Deze week beginnen volgens afspraak de onderhandelingen over een duurzaam staakt-het-vuren in Gaza gecombineerd met wederopbouw en opheffing of verlichting van de blokkade. In de regeringsgetrouwe krant Israel Hayom laat de premier geen misverstand bestaan over de Israëlische politiek: “Deze onderhandelingen gaan over veiligheidskwesties, niet over vrede.”

Tot gisteren onderhandelden de twee Palestijnse facties Fatah en Hamas over een gezamenlijke positie in de komende onderhandelingen. Daarbij gaat het in essentie over de vraag wie het in de Gazastrook voor het zeggen krijgt. De delegatieleider van Fatah formuleert het zo: wij willen dat de Palestijnse eenheidsregering beslist over zaken van oorlog en vrede en niet de afzonderlijke partijen. Dit kan betekenen dat het eigenlijke strijdpunt (wie controleert de inzet van de militaire vleugel van Hamas) wordt verschoven naar de politieke strijd binnen de eenheidsregering.

Tegen deze achtergrond maakt Netanyahoe nog enkele opmerkingen. “Ik heb mijn vredesafgezant (Yitzhak Molcho) niet opgenomen in de delegatie naar de Caïro-besprekingen en geen van de leden van het kabinet. Wij zullen er scherp op toezien dat onze delegatie zich alleen concentreert op de veiligheidsaspecten.” En: “De eisen van Hamas ten aanzien van de luchthaven of de haven van in de Gazastrook worden voor ons alleen bespreekbaar als Hamas zijn wapens neerlegt. De werkelijke vraag is of de herbouw van Gaza zal kunnen plaatsvinden onder onze voorwaarden (under our security requirements).”

Tegelijk hebben 88 Amerikaanse senatoren in een open brief president Obama opgeroepen ervoor te zorgen dat de macht in de Gazastrook wordt overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit (feitelijk: Fatah). Zij zullen opponeren tegen reconstructie van Gaza als Hamas niet ontwapent. Zij stellen zich daarmee op dezelfde lijn als Netanyahoe in het bovenaangehaalde interview. Opheffing van de blokkade en werkelijke herbouw zijn daarmee onwaarschijnlijk geworden.

 

bron:

http://www.israelhayom.com/site/newsletter_article.php?id=20349

dailystar, 25/09