Nieuws van 25 januari 2014

Syrië: belangrijk geruzie

Strijders van de Islamitische Staat in Irak en Syrië paraderen in Tel Abyad

In Genève door de Syrische delegaties onderhandeld over de toekomst van het land. Er komen details naar buiten, waaruit (bijvoorbeeld door de New York Times) het nieuws moet worden afgeleid. Belangrijk gegeven is dat de aanwezige oppositie weinig binding heeft met de vechtende oppositie in het land.

Dat betekend onder meer dat de islamitische fundamentalisten niet of nauwelijks zijn vertegenwoordigd. Deze fundamentalisten bestaan uit radicalen die door Saoedie-Arabië gefinancierd worden en radicalen voor wie dat (zeer waarschijnlijk) niet geldt. Wat in Syrië, los van het bloedvergieten nu, op het spel staat is de vraag hoe de sectarische tegenstellingen op korte termijn tot rust kunnen worden gebracht. En, hoe op langere termijn een religieus neutrale staat kan worden hersteld, zoals tot 2011. Maar dan zonder dictatuur.

De Al-Qeada leider Ayman al-Zawahiri heeft opgeroepen tot samenwerking tussen zijn strijders en de andere islamitische radicalen. Zij vechten momenteel onderling, wat hun positie verzwakt.

 

Achtergrondinformatie over Syrië: Jaffadok MIDDEN-OOSTEN SYRIË

Bronnen:
http://www.nytimes.com/2014/01/25/world/middleeast/syria.html?hp&_r=0
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/176671#.UuK44CjtQzW