Nieuws van 25 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 februari 2015

Turkije gastvrij voor Hamas

Amnesty wil stop wapenverkoop aan Israël. Washington versus Netanyahoe. Saoedie-Arabië op Iran-lijn van Israël? Kolonistenterreur.

Amnesty wil stop wapenverkoop Israël

Amnesty International (AI) heeft erop aangedrongen te stoppen met de verkoop van wapens aan ‘Israël en andere landen die massale wreedheden begaan’. Deze oproep staat in het jaarlijkse rapport ‘the State of the World’s Human Rights‘ van de organisatie. Anna Neistat, directeur Onderzoek van AI: ‘Huge arms shipments were delivered to Iraq, Israel, Russia, South Sudan and Syria in 2014 despite the very high likelihood that these weapons would be used against civilian populations trapped in conflict.’ Israël is volgens AI een van de achttien landen waar oorlogsmisdaden werden begaan door de overheid (of gewapende groepen). De pro-Israëlische organisatie NGO Monitor verwijt AI om op deze wijze ‘Israëls recht om zichzelf te verdedigen’ te ontkennen.

Netanyahoe schoffeert Democraten

Premier Netanyahoe heeft de uitnodiging van twee vooraanstaande Democraten in het Congres afgeslagen, om in een besloten bijeenkomst zijn bezwaren tegen het Iran beleid toe te lichten. De twee vooraanstaande senatoren Richard Durbin en Dianne Feinstein hadden geschreven dat de huidige gang van zaken rond het bezoek van de Israëlische premier, op uitnodiging van de Republikeinen, ‘lasting repercussions‘ (blijvende gevolgen) kan hebben voor de steun voor Israël onder de Democraten: ‘This unprecedented move threatens to undermine the important bipartisan approach towards Israel – which as long-standing supporters of Israel troubles us deeply,’.

Susan Rice: Speech in Congres ‘destructief’

Susan Rice: ‘destructive’

De veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president, Susan Rice heeft gisteravond de speech door premier Netanyahoe op 3 maart in het Congres, destructief voor de Amerikaans-Israëlische relatie genoemd. Netanyahoe’s optreden zal naar algemene verwachting gericht zijn tegen de Iran politiek van de president. Tot nu toe werd volgens Rice de goede relatie met Israël onderhouden door beide Amerikaanse partijen. Dat evenwicht dreigt nu eenzijdig naar republikeinse kant door te slaan. NB: De term ‘destructief’ uit de mond van een functionaris die zeer dicht bij de president staat, geeft aan dat er een crisissfeer heerst op het niveau van beide regeringen.

Saoedie-Arabië zou Israël willen helpen bij aanval op Iran

De Saoedische heersers zouden bereid zijn Israël te helpen bij een aanval op Iran. Voorwaarde is dat Israël zorgt voor een vredesovereenkomst met de Palestijnen. Iran en Israël hebben beide belang bij een voortgaande ondermijning van de Iraanse economie middels sancties om daarmee te voorkomen dat het land een regionale grootmacht wordt. De hulp van de zijde van Saoedie-Arabië zou onder meer bestaan uit het beschikbaar stellen van zijn luchtruim voor Israëlische vliegtuigen. De berichten komen uit de Israëlische media kort nadat Amerikaanse media meldden dat de staten op het Arabisch Schiereiland bezwaren hebben tegen de op handen zijnde overeenkomst (voor tien jaar) tussen de VS en Iran. Diplomaten uit Saoedie-Arabië zouden deze informatie hebben verspreid via Europese landen die deelnemen aan de gesprekken met Iran. Saoedie-Arabië dreigt met deelname aan een nucleaire wapenwedloop tenzij de VS hun atoomparaplu uitstrekken over het Arabisch Schiereiland. NB: Dat laatste zou een bevestiging zijn van Amerikaanse steun voor de conservatieve Arabische heersers, voor vele jaren in de toekomst.

Kolonisten vallen Palestijnen aan

‘Price tags’ zijn al jaren gaande: Beit Fajjar, oktober 2010

Gisteren hebben joodse kolonisten weer verschillende overvallen uitgevoerd op Palestijnse dorpen. In een Palestijnse gemeenschap vlakbij Ramallah werd een moskee in brand gestoken. Hetzelfde gebeurde met een moskee bij Bethlehem. Het verontrustende van deze vorm van terreur is dat het Israëlische leger het toelaat (in Jeruzalem is dat de politie) en dat daders zelden gearresteerd worden en in die gevallen waarin dat wel gebeurd, vrijwel nooit een straf ondergaan. NB: Vrij algemeen is de indruk onder Palestijnen en westerse waarnemers ter plekke, dat het leger in feite dekking geeft aan de kolonisten bij dergelijke acties. Meestal worden de acties door de daders gemarkeerd als ‘price tags’: prijskaartjes. Zij zijn daarmee een waarschuwing aan diegenen binnen de Israëlische politiek die eventueel delen van de Westelijke Jordaanoever zouden willen ontruimen (of ‘uitruilen’) in het kader van een regeling met de Palestijnse Autoriteit.

Turkije gastvrij voor Hamas

Hamas heeft in Turkije zijn ‘hoofdkwartier voor de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem’ gevestigd. Volgens Israëlische berichten traint de militaire tak van de organisatie ook op Turks grondgebied en zou daarvoor zelfs faciliteiten krijgen. De Amerikaanse regering heeft (volgens Yedioth Ahronot) er bij Turkije op aangedrongen deze activiteiten te stoppen, met het argument dat Turkije lid is van de Navo. Turkije zou op dat verzoek niet hebben gereageerd. Een en ander betekent dat de relaties tussen Turkije en Israël verder zijn verslechterd.

bronnen:

Jerusalem Post, 25/02 en 24/02

Haaretz, 25/02

Ynetnews, 25/02

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/school-bij-nablus-herhaaldelijk-aangevallen-door-israel/

http://jaffadok.nl/columns/wat-price-tags-onthullen/