Nieuws van 25 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 december 2014

Kerstmis in Palestina

Israël bouwt aan ring rond Jeruzalem. Zoabi slaat terug. Bevolking Gaza in onzekerheid. Christenen selectief welkom

Israël ‘laat zich niet provoceren’

Kerstmis in de 21e eeuw (bron: Pal info, twitter)

Voor de tweede maal  heeft Israël een relatief klein incident rond de Gazastrook aangegrepen om niet alleen direct militair terug te slaan (waarbij volgens sommige media het initiatief dan wel de provocatie aan Israëlische kant lag), maar ook om op hoog niveau (de premier, de minister van Defensie) een verklaring af te leggen. In beide verklaringen werd aangekondigd dat Hamas altijd verantwoordelijk zal worden gesteld. De redenering is dat Hamas de macht heeft in de Strook en dat er dus geen kogel of raket kan worden afgeschoten zonder instemming van deze organisatie.

Elaine al-Salfiti. (foto: Hosam Salem, Al Jazeera)

Dit zet de deur open voor Israëlische aanvallen waarvoor als legitimatie geldt dat het land zich verdedigt tegen een aanval door een vijand die ook door de VS en de EU als een ‘terroristische organisatie’ wordt beschouwd. In het verleden is gebleken dat een aanval op de Gazastrook tijdens verkiezingstijd in Israël voor een zittende regering stemmenwinst kan opleveren. In dit geval bestond het incident uit een schotenwisseling aan de binnenzijde van de afscheiding tussen Israël en de door het leger omsingelde Gazastrook. Een Hamasstrijder werd daarbij dodelijk getroffen terwijl een Israëlische militair zwaar gewond raakte. Deze militair was een Israëlische Bedoeïn. Israël rekruteert al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw Bedoeïnen voor bepaalde taken in het leger.

Zoabi: aanklacht tegen Likoed politicus

Knessethlid Haneen Zoabi (Balad partij) heeft aangekondigd een aanklacht in te zullen indienen tegen de Israëlische Likoed politicus Danon. Die heeft een video animatie op televisie getoond waarin hij Zoabi als een verraadster neerzet die heult met terroristen. Een lied bevat onder meer de volgende passage:

Your support is guaranteed to murderers of Israelis.

So there is a limit to every traitor

Say goodbye nicely

Uitbreiding ring rond Jeruzalem

Een gemeentelijke commissie heeft goedkeuring gehecht aan de ‘constructie’ van enkele honderden woningen in de ring van nederzettingen die het Palestijnse Oost-Jeruzalem insluiten. Al Jazeera meldt dat het gaat om Ramot en Har Homa. In deze ring op bezet gebied wonen inmiddels tussen de 200.000 en 250.000 joodse kolonisten.

Israël en christenen

Kerstwinkeltje in Gaza (Al Jazeera)

Israël laat in enkele gevallen christenen toe Gaza te verlaten om Kerstmis te vieren in Bethlehem. Elaine al-Salfiti kreeg geen vergunning, haar moeder wel. Het systeem is niet te doorgronden. Er zijn minder dan 18.000 christenen onder de 1,8 miljoen inwoners van de Gazastrook. De meeste daarvan zijn orthodox en vieren Kerstmis begin januari. Al Jazeera meldt dat veel van de christenen geen uitlatingen willen doen naar journalisten, uit angst voor de Israëlische autoriteiten.

bron:

twitter, palestine info en(g), 25/12

al jazeera, 25/12

israelnationalnews, 25/12