Nieuws van 24 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 25 oktober 2014

Campagne tegen Haneen Zoabi

Het Arabische lid van de Knesseth (Israëlische parlement) ligt zwaar onder vuur. Zij wil ‘de Israëlische joden afslachten en volledig laten verdwijnen’.

Haneen Zoabi

Zoabi is een zeer opvallend parlementslid onder meer omdat zij heeft meegevaren op de solidariteitsvloot die in 2010 op weg was naar de Gazastrook. Sindsdien wordt zij in de Knesseth geregeld aangevallen, ook fysiek. In de Israëlische media wordt zij beschouwd als een verraadster. Zij neemt al jaren in toenemende mate geen blad voor de mond en stelt de discriminatie van de Palestijnse minderheid aan de orde.

 

Likoedlid in het parlement, Yuli Edelstein voert nu de campagne aan om te voorkomen dat Zoabi de kans krijgt om bij de eventuele verkiezingen van 2015 weer in de Knesseth te komen. Palestijnen kunnen in Israël in de volksvertegenwoordiging worden gekozen maar er zijn ‘rode lijnen’ die in de joodse staat niet overschreden mogen worden. Edelstein’s kritiek op Zoabi geeft aan waar die grenzen liggen. Daarmee is de discussie ook een signaal aan de gehele Palestijnse minderheid in Israël. Dat Edelstein – zoals meer gebeurt met Zoabi – haar uitspraken uit hun verband rukt en selectief citeert, is tegen die achtergrond minder relevant.

De huidige kritiek richt zich in de eerste plaats op de vergelijking die Zoabi zou hebben gemaakt tussen het Israëlische leger (IDF) en de radicale islamitische groep ISIS. Kritiek op het leger ligt in Israël zeer gevoelig en grenst voor de media en de publieke opinie aan landverraad: ‘she is trying to destroy Israel’. In de anti-Zoabi campagne wordt haar ook steun of sympathie verweten voor Hamas. Ook hiermee zou Zoabi een rode lijn overschreden hebben. Vanuit de partij Israel Beiteinu wordt voorgesteld haar het staatsburgerschap te ontnemen en haar partij Balad, te verbieden.

Het zwaarste verwijt dat Haneen Zoabi wordt gemaakt is echter dat zij geen voorstander (meer) is van de tweestaten oplossing. Zoabi maakt deel uit van een groeiende groep Palestijnen die die oplossing als een gepasseerd station zien. Dat onvermijdelijke ontstaan van één staat (Israël plus de bezette gebieden) impliceert dat zij voorstander is van een democratische staat waarin de 5,5 miljoen niet-joden gelijke rechten hebben als de zes miljoen joden met een Israëlisch paspoort. In Israël wordt dit vrijwel gelijk gesteld aan ‘de vernietiging van Israël’ of zelfs aan de vernietiging van de Israëlische joden.

Volgens een recent opinie onderzoek wil 85% van de joodse Israëliërs dat Zoabi uit het parlement verdwijnt. Van de ander 15% ziet een deel haar als bewijs dat Israël een democratie is.

bron:

israelnationalnews, 24/10