Nieuws van 24 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 november 2014

Iran: uitstel. Netanyahoe waarschuwt Frankrijk.

Waarschijnlijk voortzetting Iran-besprekingen. Premier Israël waarschuwt Frans parlement en gaat door met ‘joodse staat’-wet.

Iran

Hassan Rouhani, president van Iran, heeft evenals Obama hardliners achter zijn rug.

Vandaag loopt de termijn af voor het bereiken van overeenstemming over de Iraanse atoomkwestie. Overeenstemming kan er tot de laatste minuut komen, maar is gelet op de signalen gisteren en vanmorgen niet waarschijnlijk. De Iraanse media bereiden de bevolking voor op het uitstellen van beslissingen. Dat geldt ook voor de Engelstalige Russia Today. Hete hangijzers zijn het aantal centrifuges dat Iran in bedrijf mag houden. Daarnaast de vraag hoelang Iran aan extra inspecties onderworpen blijft, gekoppeld aan het stukje bij beetje opheffen van de sancties. Zie ook: http://jaffadok.nl/nieuws-van-23-november-2014/

Alle ministers van Buitenlandse Zaken van Iran en ‘de zes’ (VS, Rusland, China, Frankrijk, Engelend en Duitsland) zijn sinds vannacht in Wenen. Om die reden houden sommige media een slag om de arm ten aanzien van het niet bereiken van overeenstemming. Met het volledig afbreken van de onderhandelingen houdt niemand rekening. Een Amerikaanse regeringsbron bevestigde gisteren dat Kerry en zijn Iraanse collega hebben gesproken over het verlengen van de overlegtermijn. Hun Franse, Britse en Duitse collega’s waarschuwden voor optimisme maar sloten overeenstemming niet uit.

De huidige gesprekken worden gevoerd op basis van een interim-overeenkomst die eind vorig jaar werd gesloten. Verlenging zou kunnen plaatsvinden binnen het kader van die afspraken. Zou er een ‘open’ vervolg komen, dan zouden nieuwe elementen de zaak verder kunnen compliceren.

Premier Netanyahoe waarschuwt een Europese volksvertegenwoordiging

De Israëlische premier waarschuwt het parlement in Parijs om geen motie aan te nemen waarin de regering wordt opgeroepen om de staat Palestina te erkennen. “Recognition of a Palestinian state by France would be a grave mistake” zei de premier tegen journalisten. Hij gaf de gekozen vertegenwoordigers van de Franse bevolking ook nog een advies voor wat betreft hun tijdsbesteding: “Do they have nothing better to do at a time of beheadings across the Middle East, including that of a French citizen?” Het is vrij ongebruikelijk dat een regeringsleider een ander parlement toespreekt via de media.

Wet op de Joodse Staat

Enkele uren voordat de Israëlische premier zich tot het Franse parlement richtte, keurde zijn kabinet een ook in Israël omstreden wetsvoorstel goed. Deze ‘Wet op de Joodse Staat’ definieert Israël als ‘het nationale thuisland van het joodse volk’ (national homeland of the Jewish people). De tot nu toe in wetten en officiële stukken gebruikte term voor de staat Israël is ‘Joodse en Democratische Staat’. Critici waaronder enkele ministers vrezen dat hiermee een belangrijke stap wordt gezet naar het wettelijk verankeren van de feitelijk bestaande discriminatie van niet-joden met Israëlisch staatsburgerschap, met name ruim een miljoen Palestijnen. Het wetsontwerp gaat nu voor behandeling naar de Knesseth waar er naar alle waarschijnlijkheid een meerderheid voor is.

bron:

russiatoday, 24/11 en 23/11

FAZ, 24/11

thenational (arab emirates), 23/11