Nieuws van 24 juni 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 juni 2014

In de militaire operatie in de Westelijke Jordaanoever maakt het Israëlische leger gebruik van speciale eenheden, bestaande uit Bedoeïnen.

Propaganda affiche met Bedoeïn in het leger.

Er zijn volgens de New York Times (NYT) ongeveer 1000 Bedoeïnen die vrijwillig dienst hebben genomen in het Israëlische leger. De meesten van hen komen niet uit de Negevwoestijn maar uit het noorden van het land. In dit geval wordt gebruik gemaakt van een Bedoeineneenheid die is gespecialiseerd in het speuren naar mensen, wapens, tunnels, en dergelijke. (Jaffadok: Het op deze wijze inzetten van Bedoeïnen heeft in Israël al een lange historie die teruggaat tot de jaren ’50 van de vorige eeuw)

Israël heeft drieeneënhalve brigade in de Westelijke Jordaanoever gestationeerd in verband met de omvangrijke operatie tegen Hamas. Daarnaast zijn er speciale eenheden actief, deels in verband met de ontvoering van drie scholieren, die als reden wordt opgegeven van de operatie.

Afgelopen maandag was het aantal gearresteerde Palestijnen opgelopen tot vierhonderd. Vier Palestijnen zijn gedood. Een groot aantal mensenrechten organisaties hebben volgens de NYT de agressiviteit van de operatie veroordeeld en deze een collectieve straf genoemd. Een groep linkse Israëlische organisaties hebben gesteld dat de maatregelen van het leger (waaronder ook grootschalige beperking van de bewegingsvrijheid en schade) in geen enkel militair doel kunnen dienen.

In de officiële Israëlische mededelingen (via bijvoorbeeld Ynet) verschuift het accent geleidelijk naar de noodzaak om Hamas een zware slag toe te brengen. Premier Netanyahu die na de ontvoering onmiddellijk de schuld bij Hamas legde, heeft aangekondigd dat de bewijzen daarvoor later tijdens of na de operatie zullen worden gegeven.

bronnen:

http://www.nytimes.com/2014/06/24/world/middleeast/bedouin-trackers-hunting-for-clues-to-kidnapped-boys.html?ref=middleeast&_r=0
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4531605,00.html