Nieuws van 24 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 februari 2015

Provocatie en escalatie in Hebron

Netanyahoe’s bezoek aan Hebron herhaling van Sharon op Al-Aqsa in 2000? Mossad: Iran maakt geen atoomwapen. Twijfel over Abbas.

Anti-terrorismewet VS toegepast op PA/PLO

Serene rust voor rechters en jury

Een Amerikaanse juryrechtbank heeft de Palestijnse Autoriteit (PA) en de PLO veroordeeld tot een boete van $218 mln. in verband hun (mede-) verantwoordelijkheid voor zes gewapende aanvallen in Israël tussen 2002 en 2004. Elf Israëlische families hadden bij de Amerikaanse rechter een klacht ingediend. De veroordeling vindt plaats en kan door een Amerikaanse rechter worden uitgesproken op basis van de Amerikaanse

Jenin, 2002. Kinderen op zoek naar familieleden (foto: Charity Cross)

‘Anti-terrorism Act’. In de periode waarin de feiten zich voordeden was in Israël en de bezette gebieden de tweede Palestijnse volksopstand gaande (de ‘tweede intifada’). De aanslagen waarom het gaat werden uitgevoerd door Hamas en een andere verzetsorganisatie, maar de jury vond dat de PA en de PLO daartoe bijgedragen hadden.

Hebron

In Hebron, in bezet gebied is aangekondigd dat aanstaande vrijdag weer een demonstratie zal worden gehouden tegen de afsluiting van de hoofdstraat van de oude stad, de Shuhadastraat. De meer dan honderdduizend Palestijnse inwoners van Hebron voelen zich geterroriseerd door 800 fanatieke joodse kolonisten die gesteund worden door het Israëlische leger. De Shuhadastraat, waarvan deuren en ramen aan de voorkant van de huizen en winkels zijn dichtgelast en die ooit het centrum van het stadsleven was, is het symbool van de samenwerking tussen militair bestuur en religieuze fundamentalisten. Het verkiezingscampagneteam van premier Netanyahoe heeft aangekondigd dat de premier en partijleider van Likoed eind deze week Hebron zal bezoeken en daarbij ook de Ibrahimi moskee (ook een joodse heilige plaats) zal aandoen. Dit uitzonderlijke bezoek wordt in de bezette gebieden als een provocatie beschouwd. Solidariteitscomité’s in honderd steden hebben eveneens demonstraties aangekondigd.

Mossad: Iran maakt geen atoomwapen

Al Jazeera en The Guardian (die hierin samenwerken) berichtten gisteren over uitgelekte informatie afkomstig van de Zuid-Afrikaanse geheime dienst. Uit deze informatie zou blijken dat de Israëlische geheime dienst, de Mossad al sinds enkele jaren niet meer gelooft dat Iran bezig is met het maken van een atoomwapen: ‘not performing the activity necessary to produce weapons,” according to the leak‘. De informatie is extra pikant omdat de betreffende stukken dateren uit 2012, uit dezelfde maand waarin premier Netanyahoe in een speech tot de Verenigde Naties waarschuwde dat Iran vrijwel op het punt was aangekomen waarop ‘de bom’ een feit was. Bovendien ondermijnt deze informatie de geloofwaardigheid van Netanyahoe in de aanloop naar zijn speech in het Congres op 3 maart aanstaande in Washington. De betreffende stukken waaruit de twee media publiceren zijn gelekt vanuit verschillende geheime diensten.

Goldstone, ICC: twijfel over Abbas’s houding

Eveneens uit Zuid-Afrika afkomstig zijn berichten in Al Jazeera en The Guardian dat Mahmoud Abbas als president van de PA achter de schermen heeft geprobeerd om publicatie van het Goldstone rapport tegen te houden. Het rapport behandelt de operatie Cast Lead (Gegoten Lood) van het Israëlische leger, waarbij in 2009 1.400 mensen in de Gazastrook (en 4 Israëliers) werden gedood. Goldstone was de voorzitter van de onderzoekscommissie die rapporteerde aan de United Nations Human Rights Council (UNHRC). Uit de gelekte stukken, afkomstig van de Zuid-Afrikaanse geheime dienst, blijkt ook dat de Mossad de Zuid-Afrikaanse regering onder druk heeft gezet om in de UNHCR tegen het rapport te opponeren. NB: Goldstone was een Zuid-Afrikaanse advocaat op wie door Israël zware druk is uitgeoefend. Hij distantieerde zich later onverwacht van zijn rapport. De nu gelekte informatie tast ook de geloofwaardigheid aan van de houding van Abbas ten opzichte van de voortgang van het onderzoek binnen het Internationaal Strafhof (ICC) naar oorlogsmisdaden in de Gazastrook in de zomer van 2014 .

VS-consultant: Israël zet verlies loyaliteit elite op het spel

Luntz, veelgevraagd; Republikeinse Partij is zijn biotoop

De Jerusalem Post meldt dat de bekende politiek adviseur Frank Luntz waarschuwt voor vermindering van de steun voor Israël onder de Amerikaanse politieke elite en op de universiteitscampussen in de VS (‘de aankomende elite’). Hij uitte zijn waarschuwing in bijeenkomsten met de bestuursraad van de Jewish Agency en Israëlische leiders van verschillende partijen: ‘We may not be able to count on the next generation of American leaders. A loss of American elite support, if it’s not turned around, is a real possibility going forward‘. NB: Het algemene publiek in de VS is zeer slecht geïnformeerd over Israël/Palestina, wat een van de redenen is dat de houding van de politieke bovenlaag in Washington doorslaggevend is voor de Amerikaanse politiek ten aanzien van Israël/Palestina.

bronnen:

Jerusalem Post, 24/02

Maan News, 23/02

The Guardian, 23/02

Al Jazeera, 23/02