Nieuws van 24 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 24 augustus 2014

PA veroordeelt executie “collaborateurs”

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft de executie van een twintigtal vermeende collaborateurs met Israël veroordeeld. “Het is buiten het Palestijnse rechtssysteem en dus illegaal.”

http://nos.nl/artikel/690197-antizionist-hajo-meyer-overleden.html

Hajo Meijer

 

Donderdag werd bekend dat Hamas drie personen ter dood had gebracht en zeven anderen had gearresteerd. De beschuldiging luidde, het doorgeven van informatie aan Israël ten behoeve van gerichte liquidaties van Hamasleiders in de Gazastrook. Er waren al eerder berichten (in juni en augustus) in de media over standrechtelijke executies. Op 22 augustus waren er in totaal 18 vermeende colaborateurs gedood, van wie zeven in het openbaar. Dat laatste gebeurde voor het eerst sinds twintig jaar. Omstanders zeiden dat Israël onmogelijk de precieze doelen em momenten voor de aanvallen op Hamasleiders kon bepalen zonder informanten op de grond.

De woordvoerder van Mahmoud Abbas (PA) in de Westelijke Jordaanoever noemde de executies illegaal. Hamas en de PA bestrijden elkaar de jurisdictie over de Gazastrook sinds de nasleep van de door Hamas gewonnen verkiezingen in 2006. Als gevolg van de totstandkoming van de eenheidsregering begin juni j.l. tussen de PLO en Hamas heeft de PA het formeel voor het zeggen in de Strook. Feitelijk heeft deze regering er nog geen zeggenschap.

Het Palestijnse rechtssysteem waar de PA zich op beroept kent de doodstraf voor collaboratie met Israël, moord en drugshandel. Er is echter in 2005 een moratorium op de uitvoering van de doodstraf afgekondigd. Ook Amnesty International heeft geprotesteerd tegen de executies door Hamas.

 bron:

The Guardian

Maan news

israelnationalnews

Chris en Hajo Meijer (foto: Anja Meulenbelt)