Nieuws van 23 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 19 september 2014

Amerika breidt oorlog uit naar Syrië

De Amerikanen hebben bombardementen uitgevoerd op stellingen van ISIS in Syrië. Van Israël tot Iran beginnen de posities te verschuiven.

ISIS-strijders in Raqqa, 25 augustus 2014 (blog AbuPessoptimist/foto Reuters)

Dinsdagnacht werden voor het eerst doelen van ISIS in Syrië getroffen, in de buurt van de stad Raqqa. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken werd kort daarvoor geïnformeerd. Aan de acties namen volgens door persbureau AP geciteerde anonieme bronnen in de VS Bahrein, Qatar, Saudie-Arabië, Jordanië en de kleine, in de VAE verenigde emiraten deel. Deze landen zijn in meerderheid soennitisch (evenals ISIS). In Bahrein heeft de soennitische minderheid de macht.

Opvallend is dat de hoogste Iraanse politieke en geestelijke leiders tot op heden geen kritiek hebben geuit op de militaire betrokkenheid van de VS in Irak. Op militair niveau wordt in irandaily vandaag wantrouwen geuit omtrent de doelstellingen van de VS. Dat kan betrekking hebben op de verdere Amerikaanse plannen in Syrië, een bondgenoot van Iran. Ten aanzien van Irak lijkt er een stilzwijgende afstemming te zijn. In New York hebben de beide ministers van Buitenlandse Zaken met elkaar gesproken. Officieel werd gezegd dat het gespreksthema het nucleaire programma van Iran was. Vandaag meldde een Iraanse generaal dat deelname door Iraanse soldaten op Iraaks gebied niet nodig was. Training van Iraakse militairen door Iran vindt volgens andere bronnen wel plaats.

In Israël heerst bezorgdheid over de contacten tussen de VS en Iran. Men vreest dat een eventuele verbetering van de relatie tussen die twee kan leiden tot een overeenstemming in de nucleaire kwestie. Israël stelt zich in die zaak harder op dan de Amerikaanse regering. Indien er eind dit jaar grote vorderingen zouden worden gemaakt tussen de VS-plus-Europa en Iran, dan kan dat het begin worden van een machtsverschuiving in de regio ten nadele van Israël. Een kleiner voorbeeld van zo’n verschuiving zou kunnen zijn de recente diplomatieke toenadering tussen Iran en Saoedie-Arabië, de belangrijkste centra van respectievelijk de shiitische en de soennitische islam. Israël is in het algemeen gebaat bij sektarische verdeeldheid langs die lijn.

 

bron:

volkskrant.nl, 23/09

aljazeera, 23/09

irandaily, 23/09

nytimes, 23/09

israelnationalnews, 23/09

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/continuiteit-verandering/

http://the-pessoptimist.blogspot.nl/2014/08/is-captures-airbase-in-raqqa-last.html

 

 

Tags:  IRAN, ISIS, ISRAEL, SYRIË, VS