Nieuws van 23 maart 2014

Vluchtelingenkamp in Jenin. bron: Mondoweiss

Aanval Israëlisch leger op vluchtelingenkamp

Tijdens de begrafenis van drie zaterdag door het leger doodgeschoten jongemannen werden verdenkingen geuit over een samenwerking tussen de Israëlische en Palestijnse geheime diensten.

De executie van mannen vond plaats in het vluchtelingenkamp van Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Twaalf tot veertien Palestijnen raakten gewond. Van de drie mannen was er een de zoon van een belangrijke Hamasleider. Uit de begrafenisoptocht klonken leuzen tegen de Palestijnse premier Abbas die door veel Palestijnen als een speelbal wordt beschouwd van de Verenigde Staten en Israël.

De executie werd uitgevoerd door de “Yamam” een elite eenheid van de Border Guard (grenspolitie). Aan de operatie nam verder onder andere deel, het Netzah Yehuda Bataljon, een haredi-eenheid (ultra-orthodoxen). Volgens Mondoweiss had de Palestijnse politie te verstaan gekregen dat zij tijdens de actie in hun kazernes moesten blijven, hetgeen zij blijkbaar gedaan hebben. Hamas heeft de Palestijnse Autoriteit (het Palestijnse bestuur, waarvan Abbas de president is) opgeroepen een eind te maken aan de veiligheidsamenwerking met Israël.

 

bronnen:

http://mondoweiss.net/2014/03/bloodbath-in-jenin.html
http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2014/03/palestinians-die-israeli-raid-west-bank-201432261326255193.html
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4501911,00.html