Nieuws van 23 juni 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 juni 2014

Incident op de Golan Hoogte

22 juni 2014: Slachtoffer wordt getransporteerd.

Zondag werd op de Golan Hoogvlakte in Noord-Israël een 15-jarige Israëliër gedood door (mogelijk) een granaatscherf, afgevuurd vanaf de Syrische kant van de grens.

Het is de eerste dode aan Israëlische kant sinds de burgeroorlog in Syrië begon in 2011. Er waren ook twee gewonden. Volgens de SABC (South African Broadcasting Corporation) schoten Israëlische tanks vervolgens op stellingen van het Syrische leger als antwoord op wat een legerwoordvoerder noemde “een doelbewuste aanval”. Aanvankelijk hadden veiligheidsfunctionarissen verklaard dat een medewerker van een contractbedrijf dat voor het leger werkte het slachtoffer was van een explosie. Later werd gezegd dat niet duidelijk was of “a roadside bomb or an artillery shell or mortar round” de vrachtwagen met watertank had geraakt waarin de 15-jarige meereed. Ook was nog niet duidelijk of het slachtoffer een jood was of iemand van de Druzische gemeenschap die nog op de Golan Hoogvlakte woont.

De Golan: vanuit de (bijbelse) Hermonbergen stort het water zich in het meer van Galilea.

De Hoogvlakte werd door Israël op Syrië veroverd tijdens de oorlog van 1967 en in 1981 geannexeerd. In 1973 deed Syrië een poging het gebied terug te veroveren maar dat mislukte. De Golan is strategische belangrijk. Vanwege de beheersing van de watervoorraden en omdat het een militair-strategisch sterke positie is in het gebied waar Syrië, Israël en Libanon samen komen. Vrij recent zijn er ook olie- en gasvoorraden aangetoond.

Aan de Syrische kant van de grens ligt zowel gebied dat door het Syrische leger wordt beheerst als gebied in handen van opstandelingen, waaronder aan al-Qaeda gelieerde strijdgroepen.

bron: http://www.sabc.co.za/news/a/203ba480447606c1a857fbd2fc4c2b78/Israeli-killed-in-Golan-Heights-attack-