Nieuws van 23 januari 2015

Heerst Netanyahoe over Congres?

Netanyahoe spreekt Amerikaans Congres toe: buiten president om en kiest zelf datum. Ex-minister Heinsbroek heeft oplossing voor joden.

Obama: Geen ontmoeting met Netanyahoe

Ook Heinsbroek lanceert plan buiten president Obama om (zie laatste item)

Een belangrijke maar anonieme Amerikaanse functionaris wordt door Times of Israel geciteerd: We thought we’ve seen everything. But Bibi [Netanyahoe] managed to surprise even us‘. De diplomatieke rel over de uitnodiging aan premier Netanyahoe om een speech te houden voor beide huizen van het Amerikaanse Congres, neemt grote vormen aan. ‘Netanyahu spat in our face,’ zegt een Amerikaanse diplomaat over het achter de rug van de president om aannemen van de uitnodiging van de Republikein John Boehmer. Obama en minister van Buitenlandse Zaken Kerry hebben verklaard geen ontmoeting te zullen hebben met de Israëlische premier.

De speech voor het Congres die was gepland voor 11 februari is door Netanyahoe verplaatst naar 3 maart. Hij kan dan ook het jaarlijkse AIPAC-congres toespreken. Voordelen voor Netanyahoe zijn verder, zijn binnenlandse pr in verband met de verkiezingen twee weken daarna en het versterken van zijn lobby voor het torpederen van de toenadering VS-Iran. De gang van zaken is een openbare vernedering van de Amerikaanse regering en illustreert de macht die Israël uitoefent over de Amerikaanse politiek. ‘Netanyahu ought to remember that President Obama has a year and a half left to his presidency, and that there will be a price‘, zei de hierboven bedoelde diplomaat volgens Haaretz. De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, sprak haar afkeuring uit over de gang van zaken: ‘Boehner blundered when he invited Netanyahu to address Congress amid sensitive negotiations about Iran’s nuclear program and in the shadow of Israel’s elections‘.

Palestijns-Arabische partijen met één lijst

De Palestijns-Arabische partijen hebben overeenstemming bereikt over een voorlopige gezamenlijke kandidatenlijst voor de Israëlische verkiezingen van 17 maart aanstaande. De lijstaanvoerder zal de Hadash politicus Ayman Odeh zijn. de nummers twee tot en met vier zijn van de islamitische Ra’am respectivelijk de partijen Balad en Ta’al. De bekende politica en tweede vrouw op de lijst, Haneen Zoabi van (Balad) staat op zevende plaats. De eerste vrouw op de lijst is Aida Touma-Sliman van Hadash. Op plaats acht staat Dov Khenin, als eerste joodse kandidaat op de lijst. Het is voor het eerst dat de ‘Arabische’ partijen met een gezamenlijke lijst de verkiezingen ingaan.

De drijvende kracht achter dit ‘historische resultaat’ is de verhoging van de kiesdrempel voor partijen die in Israël recent is doorgevoerd. Dat dreigde de kleine Arabische partijen buiten de Knesseth te houden. Volgens peilingen kan de gezamenlijke partij op 11 zetels in de Knesseth komen. Deze kleine coalitie zou onder bepaalde omstandigheden invloed kunnen uitoefenen op de regeringsvorming (indien Labour/Hatnua wint maar net niet voldoende). Volgens de peilingen zou 70% van de Palestijns-Arabische kiezers gaan stemmen bij een gezamenlijke lijst, terwijl dat bij blijvende versplintering 56% zou zijn. Haneen Zoabi: ‘This is an historic achievement that will bolster the Arab public’s trust in their power and in the political game. [This is] the only democratic list in Israel: 100% for equality, 100% against occupation‘.

(Zie hieronder achtergrond)

Europese ministers: geef Iran-onderhandelingen kans

In de Washington Post hebben Europese toppolitici woensdag gepleit voor constructieve onderhandelingen met Iran. De ondertekenaars van het opiniestuk zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Engeland en de EU buitenlandcoördinator Mogherini. Deze Europese ‘lobby’ staat daarmee haaks op de pro-Israëllobby die wordt aangestuurd door de Israëlische regering.

(Zie hieronder achtergrond)

Klopjacht na incident bij checkpoint

Klopjacht op Palestijn; dagelijks beeld in Israël/Palestina

Bij de controlepost Hawara bij de stad Palestijnse stad Nabloes in bezet gebied, is volgens berichten in de Israëlische pers een Palestijn door de afzetting heengereden toen hij tot stoppen werd gemaand. Militairen openden het vuur op de auto, die doorreed. Hawara is een van de 500 tot 600 ‘checkpoints’ waar Palestijnse auto’s vaak uren moeten wachten en geregeld aan vernederende controles worden onderworpen. Er is een klopjacht geopend op de jonge Palestijnse chauffeur.

 

Commentaar

Ex-minister Heinsbroek: joodse staat in VS

Nadat 110 jaar geleden Theodor Herzl Argentinië heeft geopperd als mogelijk joods thuisland, komt oud-minister Herman Heinsbroek met een originele oplossing. De Times of Israel besteedt vanmorgen aandacht aan een interview met de Nederlandse staatsman-in-ruste in het blad Quote. Hij voor dat de Israëlische joden naar Amerika verhuizen, waar zij een gebied krijgen toegewezen als ‘joodse staat’. Israël zou volgens het plan-Heinsbroek 25 jaar de tijd krijgen om de emigratie te regelen. Times of Israel herinnert ook aan de uitspraken van de pro-Israël politicus Bolkestein, die de orthodoxe joden in Nederland adviseerde om naar Amerika of Israël te gaan. Jaffadok vermoedt een ‘paradigmashift’ in het denken in rechts Nederland. Het plan-Heinsbroek heeft ook een historische dimensie: ‘It was a historical error to give the Jews their own country in the middle of Islam, (…) You’ve had nothing but war ever since and you’ve had anti-Semitism resurging, too. My idea: Give the Jews their own state somewhere in the United States and 25 years to move their state over there.’ Het is niet bekend of Heinsbroek al op de hoogte was van het feit dat de Israëlische premier tegenwoordig afspraken met het Amerikaanse Congres maakt alsof hij zich al ‘gesettled’ heeft in dat land.

bronnen:

PIC, 23/01 en 22/01

Haaretz, 23/01

Times of Israel, 23/01

Washington Post, 21/01

achtergrond:

http://972mag.com/why-wont-the-arab-parties-just-unite-already/101124/

http://www.washingtonpost.com/opinions/on-irans-nuclear-programs-give-diplomacy-a-chance/2015/01/21/0cdb4dcc-a185-11e4-b146-577832eafcb4_story.html