Nieuws van 23 februari 2015

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 februari 2015

Verkiezingen leiden acties en emoties

Likoed heeft belang bij geweldsincidenten; centrumpolitici bij rust. Jeruzalems burgemeester held van de dag. Fatah stelt relatie Israël-ISIS aan de orde.

Al-Aqsa: actie in voorbereiding?

De Palestijnse stichting die het Al-Aqsa complex beheert waarschuwt voor op handen zijnde Israëlische acties op het terrein van het heiligdom. 42 leden van de oproerpolitie (Israeli Special Forces) patrouilleerden op de meest gevoelige plaatsen. Eerder deze week was hetzelfde gebeurd. Sheikh Raed Salah van de stichting verwacht op korte termijn een ‘serious event’ tegen de Aqsa moskee.

Zionistische Unie sluit ‘Arab parties’ niet uit

De centrumcombinatie Zionistische Unie heeft in een interview vandaag met Haaretz gezegd dat de partij de gezamenlijke Palestijns-Israëlische lijstverbinding niet uitsluit bij het vormen van een regering. De Unie staat op zeer lichte winst, maar waarschijnlijk heeft Likoed meer kans om een kabinet samen te stellen. De Palestijnse partijtjes dreigden weggevaagd te worden door een verhoging van de kiesdrempel. Het tegendeel gebeurde. Door het samengaan komen zij mogelijk zelfs op 12 zetels.

Israël ontkent noodsituatie bij PA

Israël spreekt berichten uit de VS en de EU tegen dat de Palestijnse Autoriteit (PA) in zijn voortbestaan gevaar loopt, als gevolg van Israëls financiële ‘strafmaatregelen’ (zie ook http://jaffadok.nl/nieuws-van-22-februari-2015/). De Amerikaanse en Engelse ministers van Buitenlandse Zaken hadden gisteren gesproken over, ‘concerns that we share about the continued viability of the Palestinian Authority if they do not receive funds soon‘. John Kerry had zelfs gesproken over de mogelijkheid dat, ‘the Palestinian Authority ceases or were to cease, security cooperation – or even decide to disband (zich ontbinden) as a result‘. Israël wijst erop dat de genomen maatregelen niet onomkeerbaar zijn. NB: Dit laatste wijst er vermoedelijk op dat een en ander na de verkiezingen (17 maart) weer wordt teruggedraaid.

Jeruzalem: burgemeester vecht met teenager

Nir Barkat, burgemeester van Jeruzalem: ‘cop’ bij toeval

In de Israëlische media is grote ophef ontstaan over een jonge messentrekker (‘Arab terrorist’) die een ultra-orthodoxe man licht verwondde. Een video toont de passerende burgemeester van Jeruzalem die de politie voorgaat in de aanhouding van de jongen; daarop volgde mishandeling van de jongen. Dit soort incidenten doet in Israël de vrees oplaaien voor een ‘asymmetrische opstand’, verzet door individueel handelende Palestijnen. Het slachtoffer had slechts lichte verwondingen en zal zoals vanmorgen bekend werd gemaakt, vandaag het ziekenhuis verlaten. Het incident is onmiddellijk een rol gaan spelen in de verkiezingsretoriek. Premier Netanyahoe wees erop dat het incident plaatsvond, direct nadat opponent Tzipi Livni (Zionistische Unie), ‘once again said that she was willing to consider a division of Jerusalem‘.

Topman Arabische Liga: Hamas is geen terrorisme

De secretaris-generaal van de Arabische Liga heeft in een interview met de in Londen verschijnende Arabische krant al-Hayat gezegd dat Hamas en andere Palestijnse verzetsorganisaties geen terroristische organisaties zijn. Zij hebben een legitiem recht op verzet tegen Israël. De verklaring is opvallend omdat de Liga een conservatieve lijn volgt en binnen de Liga Saoedie-Arabië en Egypte een overwegende invloed hebben. Hamas heeft zijn waardering uitgesproken voor de opmerkingen van Nabil al-Arabi en de hoop uitgesproken dat Egypte zijn koers ten opzichte van de Gazastrook bij zal stellen..

PLC wil weer bijeenkomen

Mohammad Faraj al-Ghoul, lid van het Palestijnse parlement (Palestinian Legislative Council, PLC) heeft aangekondigd dat de PLC binnenkort weer bij elkaar komt. Het functioneren van het parlement wordt onder andere bemoeilijkt door de detentie van leden van het parlement door Israël. Momenteel verblijft ook de voorzitter in een Israëlische gevangenis. NB: De PLC wordt belangrijker naarmate de positie van de PA in Palestina zwakker wordt.

Rivlin onderhoudt relatie met Israëlische Palestijnen

Peres en opvolger Rivlin; ‘good cops’

De president van Israël Reuven Rivlin, heeft gisteren een aanval gedaan op het plan voor een ‘transfer’ van 300.000 Israëlische Arabieren naar de beoogde Palestijnse staat. Dit plan wordt vooral gepromoot door Lieberman maar leeft in veel bredere kring. De bevolking van het gebied rond Uhm el-Fahm in Israël zou te zijner tijd ‘geruild’ moeten worden voor het merendeel van de joodse kolonisten, die wonen in de grote nederzettingen (‘settlement blocs’). Rivlin stond voor zijn benoeming als president niet bekend als een voorstander van de Palestijnse staat. Hij werpt zich sindsdien op als een matigende factor in de joods-Palestijnse verhoudingen binnen Israël. ‘Arabieren zijn een deel van Israël’, zei Rivlin gisteren. De president staat bekend om zijn zeer slechte relatie met premier Netayahoe. Yedioth Ahronot stelt vanmorgen dat de Zionistische Unie neigt naar afspraken met de Palestijnen terwijl Likoed de harde lijn blijft volgen.

PA-man: waarom valt ISIS Israël niet aan?

Een lid van het bestuur van de Fatah partij, Sultan Abu Al-Einein vroeg zich op 5 februari j.l. op de Libanese TV af waarom ISIS Israël niet aanvalt (zie ook http://jaffadok.nl/nieuws-van-17-februari-2015/). Het interview is recent vertaald door MEMRI. Al-Einein: ‘I consider [ISIS’s] conduct to be an extension of the Zionist enterprise. I really don’t get it. If these people claim that the Israelis are the enemies of Allah…in Quneitra, they are situated along a 12 km border with the occupied Golan, but they have not shot and killed a single Israeli. (…) Their wounded receive treatment from the Israelis‘. De samenwerking tussen Israël en de tussen de Syrisch-Israëlische grens en Damascus opererende jihadisten is algemeen bekend. Israël heeft inmiddels zo’n 2.000 Syriërs uit het gebied medische hulp in Israël verleend, volgens eigen zeggen ‘uit humanitaire overwegingen’.

bronnen:

Haaretz, 23/02

PIC, 22/02

Jerusalem Post, 23/02

israelnationalnews, 23/02

achtergrond:

http://jaffadok.nl/columns/de-israelische-verkiezingen-drie-vergissingen/