Nieuws van 23 februari 2014

Richard Falk: Israël’s beleid is apartheid

Richard Falk

Het eindrapport van de speciale rapporteur van de Verenigde Naties voor de Palestijnse gebieden, Richard Falk is uitgelekt. Het rapport trekt harde conclusies. Hoofdconclusie is dat Israël bezig is met een etnische zuivering.

De organisatie die het rapport nu kennelijk in de openbaarheid heeft gebracht is de in Genève gevestigde UN Watch, een pro-Israëlische organisatie die speciaal let op Israëlkritische uitingen of acties vanuit de VN. Hoewel joods, wordt Richard Falk sinds zijn felle kritiek, bijvoorbeeld op het Israëlische beleid ten aanzien van de Gazastrook beschuldigd van antisemitisme. Dat gebeurt bijvoorbeeld dezer dagen in het blad The Times of Israel.

Richard Falk stelt voor om het Hebreeuwse woord “Hafrada” (scheiding, “separation”) te herbenoemen als “apartheid”, vanwege de overeenkomsten tussen het Israëlische beleid en het vroegere Zuid-Afrikaanse systeem. Falk zal zijn rapport officieel op 24 maart aanstaande presenteren aan de mensenrechtencommissie van de VN. Over zijn opvolging wordt binnen de VN gestreden. De zeer Israëlkritische Nederlander Jan Weijenberg, oud ambassadeur van Nederland, is inmiddels afgevallen.

 

bron:
http://www.timesofisrael.com/uns-falk-accuses-israel-of-ethnic-cleansing/

het rapport:
http://blog.unwatch.org/wp-content/uploads/A-HRC-25-67_en-Falkfinalreport_Feb2014.pdf

interview met Falk:
http://www.anjameulenbelt.nl/weblog/2011/06/18/richard-falk-over-de-freedom-flottila/