Nieuws van 23 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 23 december 2014

Felle discussie binnen PLO en PA

Marwan Barghouti, vijf maal levenslang, nog steeds een politieke kracht. Archeologie in Galilea: kruispunt Judaïsme en christendom

Gideon Levy opgepakt

Gideon Levy, de bekende zeer kritische columnist van de in Israël als ‘links’ bekend staande krant Haaretz en een fotograaf in zijn gezelschap zijn opgepakt bij een doorlaatpost bij Tulkarem in de Westelijke Jordaanoever. Zij waren zonder vergunning binnen gekomen in Palestijns gebied (‘Area A’). Nadat volgens de militairen bij het ‘checkpoint’ Levy de soldaten had uitgescholden en naar ze zou hebben gespuugd werd hij door de politie meegenomen voor ondervraging. (Nb: Area’s A en B zijn de gebieden waar de Palestijnse bevolking door het nederzettingenbeleid grotendeels is geconcentreerd en die door de Israëlische autoriteiten vrijwel ontoegankelijk zijn gemaakt voor joden omdat verblijf daar gevaarlijk zou zijn)

VN-resolutie: verzet binnen PLO, PA

Marwan Barghouti, ‘de Mandela van Palestina’

De Palestijnse leider Marwan Barghouti die levenslang gevangen zit in Israël wegens zijn rol in de tweede Palestijnse volksopstand van 2000 tot 2005, heeft kritiek op de Palestijnse Autoriteit (PA). De kritiek die ook komt van andere Palestijnse politieke figuren en richt zich op de inhoud van de ontwerp-resolutie voor de Veiligheidsraad (VR) en op de besluitvorming zelf. De president van de PA, Mahmoud Abbas zou de uiteindelijk voorgelegde tekst niet of onvoldoende hebben besproken binnen de PA noch in de overkoepelende PLO. Kritisch zijn Barghouti en anderen ook over het feit dat Abbas geen datum heeft gesteld voor de behandeling van de resolutie, die wordt gesteund door de Arabische Liga en ingediend is door Jordanië. Formeel heeft de PA niets te zeggen over de datum waarop de VR de resolutie zou moeten behandelen. De PA heeft echter sinds afgelopen zomer gedreigd om, indien hij vastloopt in de VR, zich te melden bij het Internationaal Strafhof, waar in principe Israël zou kunnen worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Deze stap schuift nu mee met het uitstel in de VR.

Barghouti noemt vier inhoudelijke bezwaren, die voor veel Palestijnen de rode lijn vormen voor een overeenkomst met Israël. 1 Het in principe accepteren van landruil, zogenaamde ‘land swaps’, de laatste tijd vooral gepropageerd door Avigdor Lieberman. Daarbij worden stukken Westoever geruild tegen grond in Israël waarop 300.000 Palestijnen wonen. 2 De formulering dat Jeruzalem de hoofdstad moet worden van twee staten in plaats van de eis dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van de Palestijnase staat wordt. 3 Geen enkele referentie aan de 7.000 Palestijnse gevangenen. 4 Geen opheffing van de blokkade van de Gazastrook.

Jemen en de Rode Zee

Jemen en de drones: ‘why did you kill my family?’

In Israël bestaan zorgen over de overwinningen die de shiitische Houthi rebellen de laatste maanden hebben geboekt in Jemen. Deze rebellen worden intensief bestreden door Saoedie-Arabië en door de VS. Amerikaanse drones hebben in het kader van de ‘terrorismebestrijding’ vele honderden mensen in Jemen gedood. De Houthis worden al jaren gesteund door Iran, de vijand van Saoedie-Arabië en Israël. De zorgen van dit laatste land hebben vooral betrekking op de scheepvaartroute door de Rode Zee die door een vijandig Jemen bedreigd zou kunnen worden. Bekend is dat de Israëlische marine inmiddels actief is tot in de Perzische Golf. Verschillende deskundigen hebben gesteld dat dit naar alle waarschijnlijkheid ook geldt voor de Israëlische atoomonderzeeërs.

In Israëlische kranten refereren defensie analisten aan de oude ‘peripherie’-doctrine. Die houdt in dat Israël banden aanknoopt met niet-islamitische landen in de ring rond ‘de vijanden van Israël’. De doctrine werd ontwikkeld in een tijd waarin Turkije en Iran nog werden beschouwd als trouwe bondgenoten van het Westen. Nu zouden (volgens Uzi Rabi, directeur van het Moshe Dayan Center for Middle Eastern Studies van de Universiteit van Tel Aviv en Chuck Freilich van het Belfer Center of Harvard’s Kennedy School of Government) landen als Zuid-Soedan, Azerbeidjan en Eritrea in aanmerking komen.

Galilea: archeologische vondst

Bij het Meer van Galilea zijn op een stuk grond dat eigendom is van een katholieke organisatie de resten gevonden een kleine synagoge die rond het begin van de christelijke jaartelling is gebouwd. Kort voor het jaar 70 n. Chr. zou hij door de Romeinen zijn verwoest tijdens de eerste joodse opstand. Een woordvoerder van de Legions of Christ, de Ierse geestelijke Eamon Kelly komt op grond van een niet onaannemelijke redenering tot de conclusie dat Jezus hier vrijwel zeker heeft gepredikt. Een archeologische locatie met resten van een zo oude synagoge is zeer zeldzaam. De interpretatie heeft als pikant aspect dat daarmee dit gebouw op het kruispunt staat van het uiteen gaan van Judaïsme en christendom. ‘Father’ Kelly benadrukt het gezamenlijke.

bron:

Jerusalem Post, 23/12 en 22/12

Haaretz, 22/12

achtergrond:

http://jaffadok.nl/saoedi-arabie-jemen/