Nieuws van 22 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 september 2014

UNRWA wil protest tegen etnische zuivering

De VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA dringt bij donororganisaties aan op een hard standpunt tegen gedwongen verhuizing van Bedoeïnen.

Bedoeïnen behuizing in de Westelijke Jordaanoever.

In de bezette Westelijke Jordaanoever (WJO) staat het Israëlische militaire bestuur op het punt om duizenden Bedoeïnen te verjagen van hun land. Het zou kunnen gaan om 12.000 mensen. Deze groep traditioneel levende bewoners van het centrale deel van de WJO zouden moeten worden geconcentreerd in een nieuw gebouwde stad Nweima, vlak bij Jericho. Oorspronkelijk waren de meesten afkomstig uit de Negevwoestijn, waar zij in 1948 al werden verdreven.

Hetzelfde systeem van het verjagen van de deels nomadisch levende Bedoeïnen naar vrij uitzichtloze, kunstmatige concentratiestadjes wordt al jaren toegepast op de Bedoeïnengemeenschappen in de Negev. De eenvoudige behuizingen van deze mensen worden door het leger geregeld verwoest omdat het zou gaan om ‘niet erkende dorpen’. De urbane gebiedjes waar zij onder deze druk uiteindelijk terecht komen zijn berucht om hun werkloosheid, sociale desintegratie en criminaliteit. Ook in al-Jabal (in de WJO) is dat proces al sinds de jaren ’90 gaande.

Naast Nweima gaat het om (verdere) concentratie in al-Jabal and Fasayil. De meeste van deze mensen zijn door de UNRWA geregistreerd vluchteling. Ook in andere delen van de WJO leven grote aantallen geregistreerde vluchtelingen die in 1948 of 1967 werden verdreven uit hun huizen. Israël staat op het punt om het Nweima-plan definitief goed te keuren, waarna het leger de etnische zuivering van het gebied kan voltooien.

Het doel van deze concentratie is tweeledig. Op de kortere termijn moet dit de bouw van nieuwe nederzettingen voor uitsluitend joden mogelijk maken. Op langere termijn past dit beleid in het streven om aan Palestijnen en andere niet-joden (met name Bedoeïnen) hun economische basis te ontnemen, de grond ‘terug te brengen naar het joodse volk’ (‘redeeming the Land’) en de oorspronkelijke bewoners te concentreren op een zo klein mogelijk gebied. De stad Jericho, tegen de Jordaanse grens aan, is zo’n concentratiegebied.

 

bron:

unrwa.org, 21/09

haaretz, 21/09

aljazeera, 21/09

 

achtergrond:

http://jaffadok.nl/westelijke-jordaanoever/

http://jaffadok.nl/israelische-bedouinen/