Nieuws van 22 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 oktober 2014

De ‘Oslo-structuur’ vertoont barsten

Palestijnse Autoriteit blijft zijn unilaterale lijn benadrukken. Hamas kondigt ‘indirecte onderhandelingen’ met Israël aan.

Veiligheidsraad

De overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit (PA) bevestigen beiden dat de PA doorgaat met het bewerken van de VN buiten het ‘vredesproces’ om. Saeb Erekat, die zowel de PA vertegenwoordigt (eerste onderhandelaar) als een hoge functie heeft binnen de PLO, zegt dat de PA het lidmaatschap van, respectievelijk toetreding tot meer dan vijfhonderd VN-organisaties en verdragen zal verzoeken, indien de ‘einde bezettingresolutie’ in de Veiligheidsraad (VR) wordt afgewezen (http://jaffadok.nl/nieuws-van-17-oktober-2014/). Afwijzing bijvoorbeeld door een Amerikaans veto. Dit betekent dat de PA in elk geval tot op heden niet is gezwicht voor zware Amerikaanse druk om niet met zo’n resolutie te komen.

De Palestijnse vertegenwoordigers verwachten dat de VR in november tot een positief besluit zal komen. Dat is na de tussentijdse verkiezingen in de VS. Zulke verkiezingen zijn voor een Amerikaanse president altijd enigzins een handenbinder als het erom gaat Israël niet volledig te steunen. Saeb Erekat: Palestinians refuse to turn the Palestinian Authority, which was created to take them from being under occupation to independence, to a national authority to pay for salaries and security coordination [with Israel]. Dit laatste raakt aan het uiterst gevoelige punt van de samenwerking tussen de Palestijnse en Israëlische geheime diensten, onder supervisie van de Amerikaanse CIA.

Erekat deed verder een opvallende oproep aan de Palestijnse diplomatieke dienst om ‘meer efficiënt’ op te treden in het bewerken van Europese landen, opdat die in navolging van (het voornemen van) Zweden de Palestijnse staat zullen erkennen. Ook deze oproep past niet binnen het ‘uitsluitend handelen binnen structuur van de vredesonderhandelingen’. Nb: Van de Palestijnse vertegenwoordiging in Nederland is bijvoorbeeld tot nu toe zelden iets vernomen buiten het spoor van de bilaterale gesprekken met Israël.

Gaza: duurzaam staakt-het-vuren

De Hamas-functionaris Mussa Abu Marzuq heeft verklaard dat op 27 oktober aanstaande op uitnodiging van Egypte gesprekken zullen plaatsvinden om te komen tot een duurzame vrede rond de Gazastrook. Het gaat om indirecte gesprekken, hetgeen betekent dat de delegaties van de PA en van Israël praten via Egyptische finctionarissen. Het zou overigens betekenen (Israël heeft nog niet gereageerd op deze aankondiging) dat Hamas in feite betrokken is bij internationaal overleg omdat de organisatie deelneemt aan de PA-regering (de ‘eenheidsregering’). Het betekent tevens dat het Israëlische streven om de eenheidsregering te doen sneuvelen nog niet tot resultaat heeft geleid.

bron:

presstv, 21/10

israelnationalnews, 21/10