Spanning joden – Palestijnen. Duitsland blokkeerd EU.
Angela Merkel wil geen erkenning Palestina buiten onderhandelingen. Geweldstoepassing in Jeruzalem, noord-Israël en de Westoever.
Duitsland tegen erkenning Palestina
Kanselier Merkel heeft zich gisteren gekeerd tegen erkenning door de EU van de staat Palestina. Daarmee blokkeert Duitsland feitelijk een eventuele stap in die richting door de EU als geheel. De nieuwe Belgische premier Michel, op bezoek in Berlijn zei dat zijn land in het algemeen naar erkenning tendeert maar dat hij er de voorkeur aan geeft dat gezamenlijk in EU-verband te doen.
Geweld in de Westoever
Op veel plaatsen in de Westeoever vonden confrontaties plaats tussen het leger en demonstranten. Er werd hier en daar door militairen met scherp geschoten. Een deel van de demonstraties waren een solidariteitsbetuiging met de Palestijnen in Jeruzalem. In Hebron werd de militaire controlepost in de beruchte Shuhadastraat in brand gestoken. Deze straat was ooit het centrum van de levendige binnnenstad voor de tienduizenden Palestijnse inwoners van Hebron. Het stadsdeel is sinds 1994 een spookstad waar vijfhonderd fanatieke religieuze kolonisten en het leger het voor het zeggen hebben.
De 2,5 miljoen Palestijnen in de Westoever leven niet onder burgelijk bestuur maar onder militair regiem. Zij zijn inmiddels grotendeels geconcentreerd in enkele stedelijke enclaves, met veel bewegingsbeperkingen tussen die enclaves.
Verhoudingen in Jeruzalem gespannen
Gewapende politietroepen zijn met veel geweld huizen van Palestijnen binnen gedrongen. Ook twee ‘condoleancetenten’ van families van doodgeschoten Palestijnen werden aangevallen. Een 29-jarige vrouw werd door joodse kolonist aangereden. Elders vielen meisjes die afkomstig waren uit joodse nederzettingen in de Westoever een taxichauffeur aan met pepperspray. Elders werd een dergelijke meisjesgroep vastgenomen. In Jeruzalem wordt gesproken van een blijvend veranderde situatie, ‘a new reality’. De angst over en weer bij Palestijnen en joden is aanzienlijk. Palestijnse taxichauffeurs nemen niet iedere jood meer mee en vermijden vaak joods-religieuze wijken uit angst voor aanvallen. Volgens Haaretz rijden Palestijnse taxichauffeurs niet meer ‘s nachts.
De 250.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem hebben een aparte status omdat Jeruzalem in 1980 officieel is geannexeerd door Israël. Zij worden sterk gediscrimineerd en hun wijken worden geïsoleerd en verwaarloosd.
Spanning in noorden van Israël
Uit het noorden van Israël waar veel Palestijnen wonen, worden veel anti-Palestijnse incidenten gemeld. Ook door de politie en (joods-) Israëlische media. Deze spanningen wekken in joods Israël bezorgdheid. Een van de redenen daarvoor is dat in Israël – in tegenstelling tot de bezette gebieden – joden en Palestijnen niet (volledig) gescheiden zijn. Bovendien zou het uit de hand lopen van de spanningen de internationale aandacht op de positie deze groep Palestijnen kunnen vestigen en het imago van Israël verder kunnen aantasten.
De meer dan een miljoen Palestijnen in Israël zelf zijn Israëlisch staatsburger. Zijn zijn weliswaar tweederangs burgers in de joodse staat, maar hun situatie was tot op heden relatief gunstig ten opzichte van de overige Palestijnen..
bron:
maan news, 22/11 en 21/11
Jerusalem Post, 22/11
tags: