Nieuws van 22 juni 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 juni 2014

Knessetlid Haneen Zoabi beschuldigt de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, van verraad aan de Palestijnse zaak.

Haneen Zoabi, onder vuur sinds haar deelname aan de Gaza flotilla.

In het programma Meet the press op het Israëlische Channel 2 sprak zij over de samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van Abbas en het Israëlische leger en veiligheidsdiensten. Deze laatsten voeren al bijna een week een zeer intensieve operatie uit in de bezette Westelijke Jordaanoever, naar aanleiding van de verdwijning van drie Israëlische leerlingen van een religieuze school.

Zoabi, een Palestijnse die in Israël is geboren en de Israëlische nationaliteit heeft ligt al dagenlang onder vuur van de Israëlische media. Zij verklaarde vorige week dat de verdwijning moest worden gezien in de context van de bezetting en de rechtvaardige strijd daartegen. Die strijd moet volgens haar binnen de grenzen van het internationaal recht gevoerd worden en moet blijven “within the limits of human morality”. Zij ging daarmee niet in op de uitnodiging om de ontvoerders “terroristen” te noemen.

In het twintig minuten durende interview stelde zij nu bovendien:

Kinderen tijdens de begrafenis van Ahmad Sabarin die werd neergeschoten door een lid van een Israëlische veiligheidsdienst. bron: MEE/Rich Wiles.

  1. Het “verraad” van Abbas dient om zijn “regiem” te versterken.
  2. “Er is een context van bezetting die moet worden beëindigd en waartegen gestreden moet worden.” En: “I do not agree with the abduction (ontvoering). They are not terrorists because I am looking at the macro (het geheel). I do not know them at all and I do not know if this is an abduction.”
  3. Zij verweet de Israëlische media nauwelijks te berichten over de twee vrijdag door het leger gedode Palestijnse jongeren.

Plaatsvervangend minister van Defensie Danny Danon noemde parlementslid Zoabi “een collaborateur van Hamas”.

bronnen:

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/182006#.U6aSzihUMvI
http://www.timesofisrael.com/mk-assailed-for-saying-kidnappers-not-terrorists-2/
http://www.middleeasteye.net/news/pictures-funeral-procession-slain-palestinian-youth/1642825557#sthash.MZKAsw96.dpuf