Nieuws van 22 december 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 december 2014

Onrust in Gaza, Westoever en Jeruzalem

Gazastrook blijft onder vuur. Niertransplantaties gaan door. Christelijke leider: ‘praten met Hamas’. Fundamentalisten bestormen Al-Aqsa

Aanvallen op Gaza

Visser bij Gaza, gevaarlijk werk (foto: blog Second Glance)

Zondag heeft het Israëlische leger mensen en huizen in de Gazastrook beschoten vanachter de afscheiding waarbinnen de bevolking van de Strook gevangen zit. Tegelijkertijd vlogen drones over het gebied. Omdat gisteren ook F 16 bommenwerpers veel vluchten uitvoerden verkeerde de bevolking in angst voor bombardementen vanuit de lucht. Vanuit zee, voor de kust van de Gazastrook werd door de Israëlische marine geschoten op vissersboten. Deze aanvallen vormen een schending van het bestand dat eind augustus j.l. werd overeengekomen.

Gaza: Britten helpen nierpatiënten

Een medisch team van het ‘Liverpool International Transplant Initiative‘ dat is verbonden aan de Universiteit van Liverpool, is dit weekend begonnen met de vijfde tranche van niertransplantaties. Er werden door het team drie transplantaties verricht in de Gazastrook, waarmee zij voortbouwen op het werk van de niertransplantatie-unit in Gaza. Het project wordt ondersteund door ‘Partners International Medical Aid (PIMA) samen met Palestinian Doctors in Europe – UK (PALMED-UK) en Al-Khibra Co., de adviseur van PIMA in Gaza. Er zijn in de Gazastrook ongeveer 500 patienten die gemiddeld drie maal per week naar de dialyse moeten. Gecombineerd met de voortdurende dreiging van bombardementen en het uitvallen van voorzienigen is dit een zwaar leven. Met de transplantaties probeert men het aantal dialysepatiënten terug te brengen.

Bethlehem Bible College: praat met Hamas

Jonathan Kuttab van het Bethlehem Bible College

Een leider van de Palestijns-christelijke gemeenschap in Bethlehem heeft eerdere uitspraken herhaald: er komt geen vrede zonder dat Hamas wordt geaccepteerd als gesprekspartner. Dr. Jonathan Kuttab riep de Verenigde Staten op om in navolging van de EU, Hamas van de terrorismelijst af te halen. Vorige week oordeelde het Europese Hof (EUGH) dat de gronden waarop de EU de organisatie op de terreurlijst had gezet onvoldoende waren. De EU krijgt de gelegenheid om dat al dan niet te corrigeren. Kuttab is mensenrechtenadvocaat en voorzitter van het Bethlehem Bible College. De Israëlische krant Israel Today voert een actie tegen Kuttab die ervan wordt beschuldigd ‘agressie tegen Israël te steunen’.

Arrestatie scholieren en studenten

Gisteren aan het einde van de dag hebben Israëlische militairen vijf Palestijnse scholieren en studenten gearresteerd in het Palestijnse ‘regerings’-centrum Ramallah. De vijf werden weggesleept en naar een onbekende bestemming gebracht. Na de dood van de Palestijnse minister Ziad Abu Ein tijdens een demonstratie op de Westelijke Jordaanoever heeft het leger aanzienlijke versterkingen naar het gebied gestuurd en treedt er sindsdien extra hard op. In verschillende steden waaronder Ramallah is het onrustig gebleven. Dit weekend ontstonden voor de Palestijnse bevolking grote problemen doordat het leger diverse checkpointsafsloot.

Fundamentalisten bestormen Al-Aqsa

Fundamentalistische joden die behoren tot of gelieerd zijn aan de organisatie van de zogenaamde Temple Mount Trustees hebben voor vandaag opgeroepen om de moskee op het Al-Aqsa complex aan te vallen om de joodse “Hanoekka”-ceremonie te vieren. Gisteren werd het moslim heiligdom bestormd door veertig kolonisten. Van verschillende kanten kwamen oproepen om het terrein te ontheiligen. Palestijnse burgerwachten verhinderden een poging van kolonisten die al op het terrein waren doorgedrongen, om de moskee aan te vallen.

bron:

Palestine Information Center, 22/12 en 21/12 israeltoday, 21/12 twitter.com/jkuttab