Nieuws van 22 augustus 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 22 augustus 2014

Egypte strandt. Initiatief van EU, afstemming met VS

Nu de Gaza-bemiddeling door het Egyptische generaalsbewind stagneert, komt vanuit de EU een voorstel. Vanmorgen was het rustig in Gaza.

Mahmud Abbas, de emir van Qatar Sheikh Tamim Bin Hamad al-Thani en Khaled Meshaal in Doha op 21augustus

Egypte heeft althans voorlopig, gefaald in zijn poging een succesvolle bemiddelaar te worden in de Israëlisch-Palestijnse strijd. Duitsland, Engeland en Frankrijk hebben donderdag (21/08) een voorstel voorgelegd aan de Verenigde Naties. Internationaal viel het de afgelopen twee weken op dat zowel de VS als de EU zich op de achtergrond hielden. Tegelijkertijd ontstond steeds meer de indruk dat de Egyptische generaals nauw samenwerkten met Israël om Hamas politiek te marginaliseren. Woensdag leidde dat tot een dieptepunt in de onderhandelingen in Caïro.

 

De kern van het voorstel van de drie landen (gesteund door de VS):

  1. Een onmiddellijk en duurzaam bestand
  2. Opheffing van de blokkade van de Gazastrook
  3. Een systeem van toezicht op het staakt-het-vuren en de goederenstroom naar Gaza
  4. Herstel van het gezag van de Palestijnse Autoriteit in de Gazastrook
  5. Een grootschalige wederopbouw.

Het doel van de voorstellen is:

a Overeenstemming tussen de vijftien leden van de Veiligheidsraad,

b met als richtsnoer een eerder voorstel, gedaan door Jordanië (gesteund door de VS).

c De Secretaris-Generaal van de VN (SG-VN) praktische voorstellen te laten doen opdat een snelle herstart van de onderhandelingen (in Caïro) kan plaatsvinden.

De voorstellen met betrekking tot toezicht op de wapenstilstand met een mandaat om schendingen te rapporteren maakten geen deel uit van het Jordaanse voorstel.

De SG-VN heeft eerder gepleit voor een internationale inspanning om Gaza weer op te bouwen, maar waarschuwde dat “dit na drie oorlogen in zes jaar tijd de laatste kans zou zijn”. De VN schat het aantal doden in de Gazastrook als gevolg van de Israëlische acties nu op 2083. De organisatie schat dat 70% van de doden burgers zijn.

De Veiligheidsraad onlangs bijeen over de kwestie Gaza

Enkele Hamasleiders zijn gedood bij het Israëlische bombardement donderdagochtend. Er zijn geen signalen dat de topman Mohammed Deif tot de slachtoffers behoort. Dezer dagen heeft een zware delegatie van de Palestijnse Autoriteit onder leiding van de Palestijnse president Abbas in Qatar overlegd met Hamasleider Khaled Meshaal.

De ontwikkelingen wijzen erop dat alle partijen (inclusief de meerderheid van het Israëlische kabinet) belang hebben bij een akkoord.

bron:

middleeasteye, 22/08

http://yalibnan.com/2014/08/22/eu-us-push-new-un-resolution-sustainable-gaza-ceasefire/