Nieuws van 21 oktober 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 20 oktober 2014

Israëlische voetbalclub eert ‘verrader’

De voetbalclub Bnei Sakhnin oogst de woede van politiek en publieke opinie in Israël door een Palestijns ex-Knessethlid eer te bewijzen.

Azmi Bishara: ‘1 staat voor al zijn burgers’ (foto: Al Jazeera)

Bnei Sakhnin voetbalt in Israël in de hoogste divisie. Het moderne sportcomplex van deze Palestijnse club en zijn state-of-the-art stadion zijn gefinancierd door donors uit de Golfstaat Qatar. Qatar ligt in Israël onder vuur omdat de kleine schatrijke staat contacten onderhoud met Hamas en zich al jaren lang zeer inspant om de economie van de Gazastrook te stimuleren. Bnei Sakhnin had besloten een aantal personen die zich in Qatar hebben ingezet voor de sponsoring van de voetbalclub te eren. De ceremonie vond plaats in het Doha-stadion van de club (Doha is de hoofdstad van Qatar). Azmi Bishara is een ex-lid van het Israëlische parlement, de Knesseth is één van die mensen.

Azmi Bishara heeft volgens Israël in 2006 tijdens de Israëlische oorlog tegen Libanon en de Libanese organisatie Hezbollah informatie doorgegeven die de organisatie zou hebben geholpen bij het richten van raketten op Israël. Hij wordt vooral als ‘verrader’ beschouwd omdat hij voorstander is van een staat Israël waarin joden en niet-joden gelijke rechten hebben. Hij ontvluchtte Israël in 2007 en er loopt een arrestatiebevel tegen hem. Bishara, afkomstig uit de Palestijnse stad Nazareth in het noorden van Israël, woont nu in Qatar.

Bnei Sakhnin wordt aangevallen door verschillende ministers uit het Israëlische kabinet, zodat het een grote politieke zaak is geworden. Onder anderen de minister van Buitenlandse Zaken Lieberman (die in 2006 suggereerde dat het parlementslid de doodstraf zou behoren te krijgen) oefent druk uit op de Israëlische voetbal associatie (IFA) om de Palestijnse club aan te pakken. Binnen de IFA zijn nu disciplinaire maatregelen waaronder degradatie, in discussie.

Bnei Sakhnin is de enige Palestijnse voetbalclub die op dit niveau in de Israëlische competitie speelt. Binnen de Knesseth gaat nu onderzoek gedaan worden naar de financiering van de club. De burgemeester van Sakhnin wordt vanuit het kabinet eveneens onder druk gezet. Minister voor Sportzaken: This act has damaged the coexistence and delicate relations between Arabs and Jews in Israel.

In de rel spelen het Israëlische kabinet en de pro-regeringspers een drijvende rol. De betekenis ligt in de waarschuwing die ervan uitgaat naar de Palestijnse gemeenschap in Israël: ‘overschrijdt niet een rode lijn, u kunt (ook) beschuldigd worden van contacten met het terrorisme’. Daarnaast past de rel in de anti-Qatar politiek die Israël voert.

Clinton for President

De Israëlisch-Amerikaanse miljardair Haim Saban heeft Hillary Clinton opgeroepen zich kandidaat te stellen voor het presidentsschap bij de volgende verkiezingen eind 2016. Clinton heeft de laatste tijd Israël gesteund in de aanval op de Gazastrook en heeft zich positief uitgelaten over een blijvende militaire controle van de Westelijke Jordaanoever door het Israëlische leger. Saban zegde ook ‘voldoende’ geld toe voor haar campagne. Indien Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen en twee termijnen vol zou maken, zou dat betekenen dat de (overigens pro-Israëlische) families Bush en Clinton tussen 1989 en 2025 gedurende 28 jaar de presidenten hebben geleverd.

bron:

israelnationalnews, 20/10