Nieuws van 21 september 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 september 2014

Laatste lijmpoging tussen Fatah en Hamas?

Voorafgaande aan de voortzetting van de Gazabesprekingen (vanaf woensdag), zal in Caïro een poging worden gedaan de ‘eenheidsregering’ te redden.

Leiders van Hamas en Fatah in april 2014 (bron: Justice, S.-A.).

De Egyptische regering zal morgen als gastheer optreden voor de besprekingen tussen delegaties van Hamas en Fatah. Fatah is de partij van Mahmoud Abbas en vormt de kern van de Palestijnse Autoriteit (PA). De PA heeft het in delen van de Westelijke Jordaanover voor het zeggen en werkt daar nauw samen met Israël en de VS. In april sloten Hamas en Fatah een overeenkomst voor een ‘eenheidsregering’. Dat heeft geleid tot een gezamenlijk kabinet van ‘technocraten’ (een soort zakenkabinet) dat echter in de praktijk geen macht heeft.

Toen de PA en Hamas in het begin van de zomer aanstalten maakten om werkelijk inhoud te geven aan deze eenheidsregering, begon het Israëlische leger met razzia’s onder Hamasleden in de Westelijke Jordaanoever. Omdat delen van het PA-apparaat daaraan meewerkten ontstonden grote spanningen tussen PA en Hamas.

Israël is mordicus tegen één vertegenwoordiging van de Palestijnen. Dat leidt ertoe dat Israël Fatah en Mahmoud Abbas (president van de PA en ook feitelijk leider van Fatah) al maanden onder druk zet om te breken met Hamas. Een belangrijk middel is daarbij het blokkeren van de salarisuitbetaling van 40.000 ambtenaren, medewerkers van gezondheidsdiensten, e.d. te blokkeren. Die druk loopt via de PA die de ontvanger is van de donorgelden waarvan de Gazastrook afhankelijk is.

In Caïro worden officieel de zaken besproken die Hamas en PA scheiden voor wat betreft de uitwerking van het voorlopige Gaza-akkoord van begin deze maand. De belangrijkste zijn:

1 De salarisbetaling.

2 Fatah wil regeringsmacht in Gaza. Een zeer gevoelig punt wordt daarbij de rol van de PA-veiligheidsdiensten, vanwege hun samenwerking met Israël.

3 Fatah wil de komende controle van de grensovergang Rafah (naar Egypte) gebruiken om nieuwe aanvoer van wapens naar Hamas te stoppen.

4 Hamas weigert om de PA het toezicht op de wederopbouw van de Gazastrook te geven, toen onlangs de Mahmoud Abbas de Israëlische beschuldiging overnam van een Hamascoup tegen de PA-leiding

 

bron:

israelnationalnews, 21/09

The Guardian, 20/09