Nieuws van 21 november 2014

Door: Jan Schnerr - Laatst aangepast op: 21 november 2014

Saoedie-Arabië in het nieuws

Saoedie-Arabië: onthoofding als systeem. Libanon nieuw slagveld? De ‘zelfmoord’ van de buschauffeur. Collectieve straffen.

Patholoog-anatoom onder vuur

Djokjakarta, 24 juni 2014: symbolische onthoofding uit protest tegen de onthoofding van een Indonesische werkster in Saoedie-Arabië

De Palestijnse-patholoog anatoom Dr. Saber al-Aloul heeft een bevel gekregen om zich aanstaande zondag in de justitie inrichting Russian Compound te melden voor een niet openbaar verhoor. Al-Aloul nam deel aan de lijkschouwing  van de Palestijnse buschauffeur die dood in zijn bus werd aangetroffen, hangend aan een touw. De Israëlische autoriteiten hebben een moord feitelijk van meet af aan uitgesloten. Het autopsierapport gaf zelfmoord aan als verklaring. Al-Aloul heeft de conclusie van het rapport tegengesproken en verklaarde dat er sprake was van moord. Al-Aloul stelt dat het verhoor onwettig is en voor de rechtbank zou moeten plaatsvinden op last van de officier van justitie. De gang van zaken past in de trend om mogelijke misdaden tegen Palestijnen buitengerechtelijk af te doen.

Saoedie-Arabië: record aantal onthoofdingen

Dhaka, Bangladesh, 15 oktober 2014: symbolisch protest tegen de onthoofding van acht landgenoten door Saoedie-Arabië

In Saoedie-Arabië is een Turkse man onthoofd als straf voor het in bezit hebben van een grote hoeveelheid drugs. Dit brengt het totaal aantal openbare onthoofdingen in het Koninkrijk dit jaar op 70 (cijfer: Agence France Presse). Deze vorm van straffen hangt samen met de zeer conservatieve stroming binnen de islam, het wahabisme, ook wel aangeduid met salafisme. Het wahabisme is voornamelijk geconcentreerd op het Arabisch Schiereiland en garandeert de gezamenlijke machtsuitoefening door de koninklijke clan en de geestelijkheid. Saoedie-Arabië is een van de belangrijkste coalitiegenoten in de ‘strijd tegen de terreur’. Tientallen gevangenen wachten in de dodenafdeling momenteel op hun executie

Saoedie-Arabië: Hezbollah is terroristisch

Saoedie-Arabië, deze week: de 70e onthoofding

Saoedie-Arabië heeft de Veiligheidsraad van de VN gevraagd om de Libanese organisatie Hezbollah op de lijst van terroristische organisaties te plaatsen en sancties af te kondigen. Hezbollah is indertijd door de VS op aandringen van Israël tot terroristische organisatie bestempeld. Europese landen voegden zich geleidelijk in die lijn. Hezbollah verklaarde dat het Saoedische voorstel de belangen van Israël dient: ‘The Saudi envoy’s remarks at the UN Security Council served Israel’s interests‘.

Collectieve straffen

In de afgelopen dagen heeft de ‘Civil Administration’ in de bezette Westoever volgens Israelische bronnen 36 bevelen uitgevaardigd tot verwoesting van Palestijnse huizen. Volgens Palestijnse bronnen gaat het om 72 bevelen (deze ‘demolitionorders’ worden formeel aan de families overhandigd). Een militaire woordvoerder deelde mee dat ging om (families van) mensen die de wet hadden overtreden: ‘This is not an unusual action, and is intended as a way to deal with those who break the law‘. De orders worden de komende 45 dagen uitgevoerd. NB: De ‘Civil Administration’ is het militaire bestuur waaronder de Palestijnen in de Westoever sinds 1967 leven. Rechtsgang en rechtsspraak zijn in handen van Israëlische militairen.

De ambassadeurs van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Italië hebben er gisteren bij Israël op aangedrongen te stoppen met huisverwoestingen als collectieve straf voor Palestijnen. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had woensdag gezegd dat: ‘(…) punitive home demolitions are counterproductive to the cause of peace, especially in an already tense situation‘. In deze laatste verklaring lag het accent op de effectiviteit van de maatregel.

bron:

isrealnationalnews, 21/11

jerusalem post, 21/11

maan news, 20/11

presstv.ir, 20/11

achtergrond:

saoedi-arabie-jemen/

libanon/